Hollandiában engedélyezték az eutanáziát a 12 év alatti gyerekeknél is

A holland kormánykoalíció miniszterei a keresztény pártok erőteljes tiltakozása ellenére a tegnapi napon megszavazták az eutanázia engedélyezését az egy és tizenkét év közötti gyermekek számára is. A súlyosan beteg fiatalokat érintő törvényjavaslat életbelépéséhez egy módosításra van szükség: a korosztály tagjain eutanáziát végző orvosok büntethetőségét kell kizárni.

Hugo de Jonge egészségügyi miniszter kedd esti nyilatkozatában kifejtette:

a módosítás évente mindössze 5-10 gyermeket érint,

ugyanakkor szükséges, mivel egy tanulmány szerint a szülők és az orvosok már régóta igénylik a lehetőséget a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, nagy fájdalmakkal élő gyermekek halálba segítésére…

Hollandia élen jár az eutanázia liberalizációját illetően; 2002-ben elsőként teremtették meg a halálba segítés jogi lehetőségét, 2014-től pedig (Belgiummal együtt) a gyermekek számára is engedélyezték a „kegyes” eljárást.

Hollandiában tehát már évek óta kérhetik a szülők az egy évnél fiatalabb csecsemőknél az eutanáziát, 12 év fölött pedig maguk a betegek hozhatják meg a végső döntést. A miniszter hozzátette: a szabályozás eddig azért nem vonatkozott az 1-12 év közötti korosztályra, mert a törvényhozók nem tudták eldönteni, hogy kire helyezzék a választás felelősségét.

 

Forrás: MTI

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre