Válaszokat várnak Jourovától

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, a néppárti magyar delegáció nevében írásbeli kérdéseket intézett Vera Jourovához, az Európai Bizottság alelnökéhez - közölte a képviselőcsoport az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Deutsch Tamás a levélben azt írta, hogy egy nemrégiben nyilvánosságra került videóban Donáth Anna momentumos EP-képviselő arról beszélt, folyamatosan egyeztetett a magyar jogállamisági kérdésekről Vera Jourovával.

A botrány kirobbanása, majd a Momentumos képviselő magyarázkodása után Jourova egy cseh napilapnak azt mondta, hogy  nincs közvetlen kapcsolata a magyar ellenzékkel, és csak az újságírók szervezetével konzultált

– írta a Fidesz-KDNP-frakció.

Deutsch szerint Donáth Anna videón tett kijelentései azt igazolják, hogy az EU tisztviselőit és intézményeit tudatosan félrevezetik, hazugságokkal manipulálják a Momentum Mozgalom politikusai és a magyarországi baloldal európai parlamenti képviselői.

Kiemelte, a botrány kérdéseket vet fel az Európai Bizottság munkamódszereivel kapcsolatban.

Egyrészt, hogy az intézmény miként gyűjti az információit a tagállamokban történő eseményekről, másrészt hogy hogyan egyeztethető össze az európai biztosok objektív és pártatlan munkavégzésére vonatkozó szabályokkal a Vera Jourová által követett „egyoldalú és elfogult” politikai konzultációs gyakorlat – írták.

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja arra vár választ Vera Jourovától, valóban rendszeresen egyeztetett-e Magyarországról a baloldali Donáth Annával.

Vagy valójában az uniós biztos kezdeményezett egyeztetéseket párttársával, Donáth Annával? Miért nem kérte eddig egyetlen alkalommal sem a kormánypárti EP-képviselők véleményét a Magyarországgal kapcsolatos kérdésekben? Hogyan tudja összeegyeztetni a magyar baloldali ellenzékkel történő rendszeres informális konzultációit azzal, hogy a biztosi munkájára vonatkozó előírások szerint semlegesen és objektíven kéne folytatnia a tevékenységét? – kérdezi a frakció Jourovától.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

 

A témához kapcsolódó korábbi anyagaink itt találhatók.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre