Szakmai megállapodás kezdődött a KINCS és a Semmelweis Egyetem között

A család- és egészségtudományok szorosabb összekapcsolásáért közös szakmai munkába kezd a Kopp Mária intézet és a Semmelweis Egyetem (SE). Az erről szóló megállapodást kedden írták alá Budapesten.

Merkely Béla rektor a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) névadóját és munkásságát is méltatva arról beszélt, hogy az együttműködés keretében közös kutatásokat végeznek, kurzusokat tartanak, oktatási anyagokat készítenek és konferenciákat is szerveznek.

Kopp Mária nemcsak az SE Magatartástudományi Intézetének élén alkotott maradandót, hanem családpolitikában is nagyon komoly teljesítményt nyújtott: célkitűzése volt, hogy annyi gyerek születhessen, amennyit a szülők terveznek és szeretnének – emlékeztetett a rektor. Mint elmondta, Kopp Mária munkáját folytatják tanítványai, így filozófiája, szellemi öröksége halála után is tovább él.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke ismertette: a megállapodás keretében az intézet gyakornoki programot indít, illetve együttműködnek az SE-n induló családtudományi mesterszak munkájában is. Egyúttal óriási megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Debreceni Egyetem és az ELTE után “Magyarország legjobb egyetemével”, az SE-vel is együttműködik a KINCS.

Emléketetett arra, hogy Kopp Mária, több mint fél évszázadon keresztül az SE falain belül végezte “páratlanul sikeres tudományos tevékenységét”. A Magatartástudományi Intézet alapítójaként és vezetőjeként kiemelkedő eredményeket ért a pszichoszomatika, a magatartástudomány és a magyarok lelkiállapotának vizsgálata során – sorolta.

Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára, Fűrész Tünde, a KINCS elnöke, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Pethesné Dávid Beáta, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének igazgatója és Szócska Miklós, az egyetem egészségügyi közszolgálati karának dékánja (b-j) a Semmelweis Egyetem és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) közti szakmai együttmûködési megállapodás aláírásán Budapesten, a KINCS központjában 2020. október 13-án. 
MTI/Balogh Zoltán

Fűrész Tünde felidézte: Kopp Mária 2009-ben alapította meg a népesedési kerekasztalt, annak vezetőjeként 2010-ben pedig olyan javaslatcsomagot tett le a kormány asztalára, amely – mint fogalmazott – “alapvetően meghatározta az akkor induló családközpontú kormányzást”.

Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a családok megerősítése a magyar kormány egyik legfontosabb nemzetpolitikai célkitűzése. Ezt az is jelzi, hogy október elsejétől Novák Katalin személyében immár miniszter felel a családokért a kormányban – mutatott rá.

A kormány családpolitikájának az elmúlt tíz évben elért – statisztikai adatokkal alátámasztott – eredményeit is sorolva közölte: jövőre a kabinet két és félszer annyi támogatást – több mint 2300 milliárd forintot – nyújt a családoknak, mint 2010-ben.

Közlése szerint a nemzet jövőjét a családok életminősége határozza meg, mert – mint hangoztatta – “fizikailag és lelkileg kiegyensúlyozott, harmonikus családból épülhet fel erős nemzet”. Az egészségügy és a családok kapcsolatáról Zsigó Róbert azt mondta, a kormány sokrétű családpolitikája számos intézkedéssel segíti a családokat, illetve a gyermekek egészséges testi, lelki és szellemi fejlődését.

A koronavírus-járvány tapasztalatait is említve kijelentette: a sikeresen vett akadályok kulcseleme az egészségvédelem és családvédelem összefogása. Az KINCS és az SE együttműködése is kiváló példa arra, hogy e két terület miként tudja erősíteni egymást – jelezte.

Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár a többi között arról beszélt, hogy a KINCS olyan szakpolitikai intézet, amely “kíváncsi” a tudományos megalapozottságra, a nemzetközi jó példákra, igyekszik azokat Magyarországon is megvalósítani.

Szócska Miklós, az SE egészségügyi közszolgálati karának dékánja szerint mentálhigiénés intézetük komoly missziót teljesít a családterápiás képzésekkel, amely a KINCS-csel kötött együttműködéssel a “helyére került”.

Pethesné Dávid Beáta, az SE mentálhigiéné intézetének igazgatója a többi között arról szólt, hogy azoknak az embereknek, intézeteknek és annak a tudásnak, amelyek egy cél felé visznek, össze kell tartoznia.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!