Megölték a fiát, miután elhagyta a vallását egy muszlim sejk

Megöltek egy ugandai kisgyereket, miután testvérével együtt elrabolták és eladták őket. A kisfiú bűne az volt, hogy apja elhagyta az iszlám hitet, majd megkeresztelkedett.

Suleyman Pulisi, egy ugandai mecset egykori imámja három évvel ezelőtt áttért a keresztény hitre. A kelet-ugandai férfi megtérése nagy felháborodást váltott ki muszlim szomszédjai körében – közölta a Copts Today.

Pár hónappal később, 2018 júliusában ismeretlenek elrabolták a Kasasira körzetben lakó keresztény férfi 13 éves lányát és 11 éves fiát. Az hatóságok idén szeptember 16-án kiszabadították az elrabolt lányt, viszont a kisfiút már nem sikerült megmenteniük.

A keresztény hitre tért férfi a Morning Star News-nak nyilatkozva elmondta:

„Gyászoljuk feláldozott fiunkat és a szexuális rabszolgaként fogvatartott lányunkat”.

A hatóságok egy nyugat-ugandai faluban bukkantak rá az elrabolt lányra, miután a helyi boltos elbeszélgetett vele, és kiderült számára, hogy rabszolgaként tartják.

Joseph Sudo, az üzlet tulajdonosa elmondta: egy Sania Mohamed nevű radikális muszlim nő közvetítésével kerülhetett az ország nyugati részére a testvérek, akiket eladtak egy muszlim varázsdoktornak.

Az afrikai ország hatósága a nyomozás során kiderítette, hogy a keresztény gyerekek egy bizonyos Izifu Abdullah fogságában lehetnek. A muszlim kuruzsló Korán-versek felolvasásával, illetve különféle amulettek segítségével „gyógyította” a hozzáforduló betegeket.

A helyiek gyógyítóként tisztelték az álorvost, aki gyakran áldozatokat mutatott be, hogy elűzze a gonosz szellemeket és a természetfeletti lényeket. A tizenegy éves fiú is egy ilyen rituális szertartás áldozata lehetett. A tizenhárom éves lányért viszont olyan férfiak fizettek, akik lelki megtisztulást vártak a nemi aktustól…

Hungary Helps: 16 millió eurós fejlesztési segélyprogram valósul meg Ugandában

Magyarország 16 millió eurós fejlesztési segélyprogramot valósít meg Ugandában – közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

Orbán Balázs telefonon nyilatkozva elmondta, hogy szerdáig háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodott a kelet-afrikai országban, amely fontos partnere Magyarországnak. Uganda a magyar kormány által a közelmúltban elfogadott Afrika-stratégiájának egyik kulcsországa, illetve a migráció kiváltó okainak megszüntetése érdekében humanitárius akciókat végző Hungary Helps program kiemelt célterülete is – hangsúlyozta.

Orbán Balázs ismertetése szerint Uganda a menekülteket befogadó harmadik legnagyobb állama a világnak. A kelet-afrikai országban jelenleg majdnem 1,4 millió menekült tartózkodik, akik a többi között fegyveres konfliktusok, járványok, politikai instabilitás és a gazdasági kilátástalanság miatt hagyták el hazájukat.

A térség tradicionálisan egyik legstabilabb államaként Uganda mindent elkövet azért, hogy az országban lévő menekültekkel megfelelően bánjon, és a válsághelyzetek elmúlása után ösztönzi a menekültek hazatérését – mutatott rá az államtitkár.

– A kezdeményezés célkitűzése, hogy a segítséget kell odavinni, és nem a bajt idehozni – összegzett Orbán Balázs, akinek közlése szerint az ugandai kormány ebben partnere Magyarországnak.

A konkrétumokról szólva elmondta: Magyarország 16 millió eurós fejlesztési segélyprogramot valósít meg az országban, amely több ezer ember alapvető életkörülményein javít. Ennek keretében a többi között a menekültek ellátására szolgáló telepek ivóvízellátását, továbbá a migrációs és menekültügyi rendszert is fejlesztik. A fejlesztések kibervédelmi képességek kialakítását is tartalmazzák – részletezte.

Az ugandai keresztényekről bővebben itt olvashatnak.

Magyarország eddigi legnagyobb fejlesztési programját valósítja meg Ugandában

Uganda is Nigéria sorsára juthat? – A növekvő muszlim szélsőségességtől félnek a keresztények

Egy keresztény anyukát hurcoltak meg Ugandában a megtérése után

Kiemelt képünk forrása: Copts Today

Iratkozzon fel hírlevelünkre