Pakisztánban másodfokon felmentettek egy istenkáromlásért halálra ítélt keresztényt

Pakisztánban másodfokon is felmentettek kedden egy istenkáromlásért több mint hat ével ezelőtt halálra ítélt és azóta siralomházban tartott keresztény férfit.

A vádlott, Szavan Maszih utcaseprőként dolgozott Lahor városában. A perben egy olyan szervezet védte, amely hivatásszerűen segíti az istenkáromlással vádolt keresztényeket Pakisztánban. A szervezet vezetője, Joseph Francis a német DPA hírügynökségnek nyilatkozott a rendkívüli sikerről.

A felmentés jelentőségét érzékelteti, hogy korábban mindössze egyetlenegyszer mentettek fel keresztényt az istenkáromlás vádja alól Pakisztánban. Asia Bibi – akinek története bejárta a világot – nyolc évet töltött a halálsoron istenkáromlás vádjával, amelyet állítása szerint soha nem követett el, majd a felmentése 2018-ban erőszakos tüntetéseket váltott ki Pakisztán-szerte.

A sokgyermekes édesanya jelenleg Kanadában él a családjával. Eközben legalább 12 olyan keresztény van börtönben az ázsiai országban, akit istenkáromlás miatt halálra ítéltek, fellebbezett, jelenleg pedig a fellebbviteli bíróság ítéletét várja – mondta Francis.

Szavan Maszihot hamarosan szabadon engedik, de családjának legalább addig rejtőzködnie kell, mert a fenyegetések miatt életveszélyben vannak.

Éppen egy hónappal ezelőtt is halálra ítélt egy lahori bíróság istenkáromlásért egy keresztény férfit. Az ítélet előtt hét éven át tartották börtönben.

Az istenkáromlás – ami kimerülhet egyszerűen abban is, hogy valaki nem muszlim – súlyos vád Pakisztánban, és előfordul, hogy pusztán a  vádaskodás alapján megölik vagy meglincselik az illetőt. A legtöbb áldozat mindazonáltal muszlim.

Szintén vallási eredetű összetűzés miatt indított hajtóvadászatot a pakisztáni rendőrség az ország északnyugati részén, miután egy muszlim professzor egy tanú szerint hitbéli kérdésekben heves szóváltásba került egy kollégájával, majd agyonlőtte őt.

Az áldozatot, Naimuddin Hattak zoológiaprofesszort a jelentések szerint két ember lőtte agyon Pesavárban. Testvére mesélte el a rendőröknek, hogy Hattak hétfőn veszett össze egy másik egyetemen tanító kollégájával, aki aztán megölte. Az áldozat az ahmadija vallási kisebbséghez tartozott. Az ahmadiják muszlimnak vallják magukat, de Pakisztán nem ismeri el őket muszlim vallásúnak, mert prófétának tekintik a vallás alapítóját, az iszlám szerint pedig Mohamed volt Allah utolsó prófétája a Földön.

Az ahmadiják emiatt évtizedek óta szembesülnek halálos fenyegetésekkel, megfélemlítéssel és ellenük folytatott gyűlöletkampánnyal. 1984 óta legalább 260 ahmadija vált gyilkosság áldozatává az országban.

A pakisztáni keresztények helyzetéről bővebben itt olvashatnak.

MTI

 

A témában olvasásra ajánljuk:

Pakisztánban sűrűn káromolják Allahot – 42 vád 30 nap alatt?

Blaszfémia vádjával halálraítélt házaspár várja felmentését Pakisztánban

Kiemelt képünk forrása a Barnabasfund.org.

Iratkozzon fel hírlevelünkre