Több mint 500 keresztényt öltek meg június óta Etiópiában

Az egyház egyik legősibb otthonából irtják ki a keresztényeket. Az elmúlt időszakban Oromiában végbemenő mészárlásokért egyértelműen az iszlamista szélsőségesek tehetők felelőssé, akik kifejezetten a saját népcsoportjuk keresztény tagjaira vadásznak.

A hagyomány szerint még Máté és Bertalan apostolok térítették meg itt az első keresztényeket, de az Apostolok Cselekedetei tanúsága szerint Pál is szolgált a vidéken. Az etióp ortodox egyház alapítása a 4. századra tehető. 

A Barnabas Fund legfrissebb jelentése szerint az utóbbi időkben elképesztő mértékben megnőtt a keresztények elleni atrocitások száma Etiópiában. A jelentés koordinált támadásokról számol be, amelyek keretében „keresztényeket támadnak etnikumra való tekintet nélkül, beleértve az oromo keresztényeket is” (a jellemzően muszlim oromo törzsek nagyjából 500 évvel ezelőtt vándoroltak a térségbe – a szerk.). Az oromók elleni nyílt támadások kezdetének a népszerű pop-énekes és civil jogi aktivista, Hachalu Hundessa ellen, június 29-én elkövetett merényletet tartják. Az énekest lelőtték.

A helyzet kényességét mutatja, hogy a gyilkosságok mögött álló iszlamisták is oromók. A támadók mind tagjai a Qeerroo-nak, egy oromo férfimozgalomnak. 

A támadások legtöbbször „door-to-door” jelleggel öltenek formát, tehát a fegyveresek sorra járják a keresztények házait, majd otthonaikban lemészárolják őket.

Az iszlamisták jól felfegyverzettek, a helyszínekre általában autókkal érkeznek, puskákkal, macsétákkal, kardokkal és dárdákkal felszerelve. A gyermekekkel általában végignézetik a saját szüleik haláltusáját.

A jelentés kitér arra is, hogy az életek kioltása mellett az elkövetők sorra feldúlják a keresztények üzleteit és házait, dollármilliárdos károkat okozva ezzel. A világhírű keresztény etióp atléta, Haile Gebrselassie ziwayi és shashamahei üzleteit is megrongálták.

A Barnabas Fund gyűjtést is szervezett az Etiópiában meghurcolt keresztények számára. 

Etiópiai útja során állami és egyházi vezetőkkel tárgyalt a segítségnyújtás lehetőségéről Azbej Tristan is. A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára Addisz-Abebában beszélgetést folytatott Őszentsége Abune Mathiasszal, az Etióp Ortodox Tewahido Egyház pátriárkájával, az ortodox egyház a szükséget szenvedő emberek között folytatott tevékenységéről, a különböző helyi muszlim és keresztény egyházak egymás mellett élésének helyzetéről, konfliktusairól, és a találkozó után megtekintette az egyház által fenntartott klinikát. Abune Mathias pátriárka kifejtette, hogy országának a legnagyobb segítség a tartósan fennálló béke és stabilitás, illetve az oktatás fejlesztése jelentené.

Az Etiópiával foglalkozó cikkeinket itt olvashatják.

Kiemelt képünk forrása a Barnabas Fund.


Cikkünkben – annak témája miatt – nem tartottuk etikusnak hirdetéseket megjeleníteni.
Iratkozzon fel hírlevelünkre