Online oktatás a választások miatt

Az intézkedés azokat az iskolákat érinti, ahol a szavazókörök fognak működni a szeptember 27-i önkormányzati választásokon - döntötte el az országos járványügyi operatív törzs (CNSU).

A határozat értelmében az érintett tanintézményekben szeptember 25-étől 29-ig (a keddi napot is beleértve) szüneteltetik a tanárok és diákok jelenlétét feltételező iskolai tevékenységeket, az oktatást azonban nem függesztik fel, hanem az interneten folytatják.

Az Edupedu.ro szakportál szerint a CNSU határozatát az oktatási tárca vezetője miniszteri rendeletben is megerősítette.

A CNSU utolsó pillanatban kiadott egységesítő határozatával felülbírálta a bukaresti járványügyi törzs múlt heti döntését, amelynek értelmében már csütörtöktől bezárták volna a fővárosi iskolákat.

Az óralátogatás szüneteltetését a hatóságok a járvánnyal indokolták, mert a voksolás előtt és után is fertőtleníteni akarják a választások alakalmával igénybe vett termeket.

Romániában csaknem 19 ezer szavazókört jelöltek ki a vasárnapi önkormányzati választások lebonyolítására, ezek túlnyomó többségét az iskolákban szervezik meg.

A koronavírus-járvány miatt eddig is online zajlott az oktatás azokon a településeken, ahol az utóbbi két hétben a fertőzési ráta meghaladta a lakosság egy ezrelékét. Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint ezen a héten 12 945 iskolában hagyományos óralátogatással, 305 iskolában kizárólag online, 4406 iskolában pedig vegyes rendszerben folytatódott az oktatás.

 

(MTI)

Szavazókör az erdélyi Csíkszeredán a romániai parlamenti választások napján, 2016. december 11-én. MTI Fotó: Veres Nándor