Káld katolikus püspök üzenete: Minden jót kívánok a magyar népnek, legyenek közel Krisztushoz!

Ha nem jön közbe a koronavírus, ezen a héten már javában zajlottak volna Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) eseményei. Olyan nagy volt a várakozás a meghívottak és a hívők, illetve a szervezők körében is, hogy Erdő Péter bíboros felkérésére a NEK néhány meghívott előadója, tanúságtevője videóüzenetekben osztja meg gondolatait virtuálisan, az iec2020 Youtube-csatornáján.

Vasárnap – az Öröm napján – Erdő Péter bíboros és Piero Marini olasz érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke online üzenetét tették közzé a NEK Youtube-csatornáján; a Jóság napján, hétfő reggel pedig Valerian Okeke, a nigériai Onitsha érsekének megható videóüzenetét osztották meg a szervezők. A magyar főpásztort eközben egy új, egészen különleges szerepben is láthatjuk: ő mutatja be az üzenetek küldőit a nézőknek. 

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a videóüzenet felvételekor.

A szervezők ma, a Békesség napja reggelén Luis Raphael Sako bagdadi érsek, babiloni káld katolikus pátriárka magyaroknak címzett videóüzenetét tették közzé. Az iraki egyházi elöljáró – a nigériai Onitsha érsekéhez hasonlóan – köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és a magyar népnek az országába eljuttatott támogatásokért, valamint azért a szolidaritásért, amelyet – mint fogalmazott – „2014-ben, az Iszlám Állam által elüldözött keresztény testvéreink kapcsán tanúsítottak”.

Mint ismeretes, a magyar kormány a Hungary Helps Program keretében jelentős pénzügyi támogatást nyújtott Irak üldözött keresztényeinek, valamint intézményeinek.

Sako érsek sajnálatát fejezte amiatt, hogy a budapesti Eucharisztikus Kongresszust el kellett halasztani. Kiemelte: a keresztények számára az Eucharisztia – amelyet a Káld Egyházban a Nagy Szentségnek neveznek – a hit és az élet középpontját jelenti, minden e körül forog. – A káld pátriárka szerint az imádság nem változtatja meg közvetlenül az eseményeket, hanem az eseményeket megélő személy szívét alakítja át, a nézőpontját és a látásmódját befolyásolva.

„Aki imádkozik, az élvezi a békét, megéli az alázat és a kedvesség örömét a másokkal való kapcsolatában. Az Eucharisztia a megosztott, tehát odaadott kenyér. Nekünk, keresztények is ilyen másokkal megosztott, másoknak odaadott kenyérré kell válunk” – hangsúlyozta üzenetében.

„Amikor a szentáldozásban magamhoz veszem Krisztus testét, akkor én is az Ő testévé válok. Ez a kenyér, az Eucharisztia azért van, hogy az életem maga is eucharisztiává, azaz hálaadássá, köszönetté váljon, és szolgálattá mindenki számára. A keresztényeknek ezekre a kérdésekre kell összpontosítaniuk, ezekről kell elmélkedniük, hiszen a kényszerű otthonlétben most több időnk van rá, hogy elmélyítsük a hitünket” – hangzott el a pátriárka videóüzenetében.

Luis Raphael Sako ezekkel a szavakkal zárta gondolatait:

Minden jót kívánok a magyar népnek és a magyar egyháznak – legyenek közel Krisztushoz és maradjanak szolidárisak a nehézségekkel küzdő testvéreikkel! Imádkozunk értük!

Erdő Péter: Együtt, imádságban reflektáljunk a járvány okozta megrázkódtatásra

Onitsha érseke: Magyarország megmutatta az eucharisztikus szeretetet

Iratkozzon fel hírlevelünkre