Gyerekek! Ti már a választásra készültök, ugye?

Végtelenül hálás vagyok a Színművészeti Egyetem hallgatóinak, akik végre elérték nálam azt, amivel már évek óta próbálkoztam, de a magam erejéből nem sikerült: leszoktattak a reggeli erős kávé elfogyasztásáról. Így a villámgyors ébredést a feketeleves mellőzésével, pusztán pszichés úton tudom ezentúl elérni. Elég csupán a rádiót bekapcsolnom, aztán meghallgatnom a tanulás helyett az egyetemi ostromot választó diákok legújabb ötleteit.

Történt ugyanis, hogy néhány nappal ezelőtt a hírekből tudomást szereztem az iskolakezdéstől ódzkodó, színésznek készülő diákok meglehetősen színpadias akciójáról. A bohó egyetemi ifjúság színművészeti szekciója mindenféle követelményeket fogalmazott meg az egyetem vezetőségével kapcsolatban. Szinte minden mondat az „elutasítjuk” vagy a „követeljük” szóval kezdődik. Már önmagában ez a radikális felütés is lehetne visszatetsző, de tudjuk be ezt az ifjonti hévnek. Ám a tartalom már felettébb izgalmas ellentmondásokat rejt.

A diákság ugyanis elutasítja az egyetem vezetőinek személyét, az intézmény alapdokumentumait, valamint követeléseket fogalmaz meg arról, hogy milyen formában és módon, milyen tanári karral kellene működnie a Színművészeti Egyetemnek.

Megboldogult ifjúkoromban, egyetemistaként nekem is rengeteg ötletem lett volna az egyetemek működésével kapcsolatosan… Ám józan ésszel fel sem merült bennem, hogy ténylegesen a társaimmal összeállított kívánságlista alapján, pillanatnyi kedvünknek és legmagasabb komfortérzetünknek megfelelően állítják majd össze az egyetemi oktatók listáját és a több száz éves intézmény működésének kereteit.

A legszebb az a követelés, amelyben a nagyra nőtt nebulók azt az elvárásukat fogalmazzák meg, hogy az állam NE (!!!) vonuljon ki az egyetem finanszírozásából. Először azt gondoltam, hogy valamit félreértettem. Hiszen hogy lehet az, hogy a folyamatosan diktatúrát vizionálók, akik 0-24-ben az állam túlhatalmától rettegnek, most mégis az államhoz ragaszkodnának, mint kisgyermek a játékmackójához. De nem – nem értettem félre!

Egyszerű politikai akciózgatásról van csupán szó, mely talán már a 2022-es országgyűlési választások főpróbája is. Gyerekek! Már a főpróba is elég gyatrára sikerült. Ripacskodással egy éles előadáson csak megbukni lehet!

Tarnai Richárd

A témában olvasásra ajánljuk:

Rendszerváltoztatást akarunk a kultúrában is

(Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre