Azbej Tristan: Kibővítjük az együttműködést a Hungary Helps program és a Honvédség között

A kormánytisztviselők és honvédek együttműködésének remek formája volt a kiképzés

Számtalan veszélyhelyzet leselkedik azokra, akik ezekbe az övezetekbe utaznak, a Hungary Helps program keretében pedig az államtitkárság munkatársai éppen ilyen vidékeken fordulnak meg, hogy a magyar állam üldözött közösségeknek szánt támogatását célba juttassák – hívta fel a figyelmet csütörtökön Budapesten Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár azon az eseményen szólalt fel, amelynek keretében a Honvédség átadta az okleveleket annak a 11 személynek, akik sikeresen teljesítették a Veszélyes környezet tudatosság tanfolyamot.

Kemény kiképzés volt, de messzemenőkig alkalmas arra, hogy életeket óvjon meg: a sajátunkat és másokét is, amikor embertársainkat szolgáljuk a világ válságövezeteiben. Valós veszélyhelyzetekre készítettek fel minket szakmai alapon, aprólékos felkészülést követően – mutatott rá az államtitkár.

Miért töltik kormánytisztviselők, sőt, akár egy politikus is az nyári időt ilyen tanfolyamon? – tette fel a kérdést Azbej Tristan, majd úgy folytatta: a válasz a Hungary Helps program filozófiájában rejlik, amely hazánk humanitárius segítségnyújtási tevékenységeit fogja össze.

„A magyar nagylelkű nép, akkor is ad, amikor kevés van, amikor pedig jobban él, még bőkezűbben támogat.

Miként fontos a valós segítségnyújtás, úgy a szolidaritás gesztusai is, amelyekre remek példaként szolgál egy-egy külhoni misszió” – mutatott rá. Hozzátette: olyan területekre utazunk, ahová épeszű ember csak akkor megy, ha hivatástudata van, a Hungary Helps program csapata pedig elkötelezett annak érdekében, hogy segítséget nyújtson a bajba jutottaknak, üldözötteknek.

Nekünk ezeket a körülményeket csak néhány napig kell túlélnünk, azoknak azonban, akiket segítünk, évekig, évtizedekig – hangsúlyozta Azbej Tristan.

Ugyanakkor a Segítő Magyarország programjának alapelve, hogy nem a bajt kell Európába hozni a migráción keresztül, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol baj van.

Kitért arra is: a kormánytisztviselők és honvédek együttműködésének remek formája volt a kiképzés. „Tisztelet a honvédeknek, amiért élethivatásszerűen végzik szolgálatukat és életük árán is készek védeni hazájukat, a magyar értékeket, érdekeket” – mondta.

Beszéde végén bejelentette: „Az együttműködést tovább bővítjük – azt tervezzük, hogy amikor a járványveszély megengedi, elindítjuk önkéntes programunkat, leendő önkénteseink kiképzésében pedig szintén számítunk a Honvédség segítségére”.

Az eseményen a kiképzést összegző Kiss Róbert ezredes rámutatott: az államtitkárság és a Honvédség most először működött együtt ilyen módon, korábban a Belügyminisztérium, valamint a Külgazdasági- és Külügyminisztérium részére bonyolítottak le hasonló kiképzést.

Társadalmi- és vallási ismeretekben, térképismeret terén, szimulációk és terepgyakorlatok segítségével bővítették a résztvevők tudását és készítették fel őket veszélyes környezetben való biztonságos tartózkodásra.

Kármán Krisztina, a hamarosan induló Hungary Helps Önkéntes Program igazgatója a Magyar Önkéntes Liga nevében felszólalva arról beszélt, a leendő önkénteseknek is szüksége lesz erre a tudásra, amelynek alapvető célja, hogy a veszélyes helyzeteket elkerülhessék és minél nagyobb biztonságban tevékenykedhessenek.

A rendezvény végén 11 személy, köztük Azbej Tristan államtitkár vette át a HEAT-képzés (Hostile Environment Awareness Training) sikeres teljesítéséért járó oklevelet.

 

A Hungary Helps program hivatalos Facebook-oldala galériát is közölt a kiképzésről:

 

S4C News/Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre