Pokolgépeket robbantottak a Fülöp-szigeteken

Felrobbantottak két pokolgépet hétfőn a Fülöp-szigetek déli részén, legkevesebb tizenöt ember meghalt és több mint hetvenen megsebesültek - közölték a helyi hatóságok, amelyek az elkövetéssel az Iszlám Állam terrorszervezettel szövetséges fegyvereseket gyanúsítják.

A hadsereg és a rendőrség tájékoztatása szerint az első robbantás hétfő délben történt a Sulu tartománybeli Jolo város központi terén egy középület előtt. A település ezer kilométerre délre fekszik a délkelet-ázsiai ország fővárosától, Manilától.

A vizsgálatok első eredménye szerint a házilag gyártott robbanószerkezetet egy motorkerékpáron helyezték el.

A robbanásban öt katona és több civil meghalt, több tucat ember, köztük 16 katona megsebesült.

Egy órával később, miközben a területen a biztonságiak még az első robbanás helyszínét vizsgálták, a szomszédos utcában egy bank és egy római katolikus templom közelében egy nő robbantotta fel magát.

A rendőrség egy közeli piacon még egy pokolgépet talált, amely azonban nem robbant fel.

A hadsereg lezárta Jolót. Harry Roque kormányszóvivő élesen elítélte a merényleteket.

A szigetország déli részén tevékenykedik az Abu Sayyaf terrorszervezet. Kegyetlenségükről hírhedt harcosai leginkább a muszlim többségű Basilan és Sulu szigeten aktívak.

Sok fegyveresük hűséget fogadott az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek is. A hatóságok a mostani robbantások elkövetésével az Abu Sayyaf egyik katonai parancsnokát, Mundi Sawadjaant gyanúsítják, akiről a múlt héten azt a hírt kapták, hogy két nő segítségével pokolgépes merényleteket tervez Suluban.

A hétfői merényleteket egy héttel azután követték el, hogy megadta magát a hatóságoknak egy terroristavezér, akit összefüggésbe hoztak két kanadai és egy malajziai túsz lefejezésével. Anduljihad Susukan az Abu Sayyaf parancsnoka volt, és egy összecsapásban megsebesült Sulu tartományban.

Ezt követően feladta magát. A férfit legalább 23 rendbeli gyilkossággal, hatrendbeli gyilkossági kísérlettel és ötrendbeli emberrablással vádolják, katonai tisztségviselők pedig nem zárták ki azt sem, hogy a merényleteket bosszúnak szánták Susukanért.

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget a robbantások elkövetéséért.

A Fülöp-szigeteki hadsereg évek óta harcol az iszlamista csoporttal, amelyet a délkelet-ázsiai ország és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tart nyilván.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása a Tasnimnews.

Iratkozzon fel hírlevelünkre