A közösségi médiumokban lassan minden normális bejegyzést tiltanak, de a pedofília maradhat

Mint arról korábban beszámoltunk, a Facebook erősen korlátozza a szólásszabadságot, és egyedi elbírálással ad helyet valóban lázító, gyűlöletkeltő gondolatoknak, míg például Böjte Csaba atya Trianonnal kapcsolatos – a gyűlölködés egyetlen morzsáját sem tartalmazó – videója nem maradhat. És nem jobb a helyzet a Twitteren sem. Értjük mi, hogy egy neoliberális eszmék uralta közösségi felületen a jobboldali, keresztény gondolkodóknak nem sok babér terem, de az, hogy büntetőkategóriába tartozó eszmék és cselekedetek helyet kapnak, már vérlázító.

A v4na.com beszámolója szerint a letiltások elérték a Qanon-közösséget is (ennek tagjai különböző összeesküvés-elméleteket gyártanak, és például demokrata politikusokat vádolnak meg titkos gyerekprostitúciós lánc szervezésével). Ben Davis, a konzervatív The Caldron Pool újságírója arról értekezett cikkében: a közösségi média platform azért is akarja letiltani ezeket a fiókokat, hogy ne tudjanak összeesküvés-elméleteket terjeszteni az elit pedofil körökről. Arra is rámutatott: szembetűnő a visszásság, hogy

miközben a Twitter letiltja a pedofília ellen szót emelő fiókokat, addig számos, nyíltan pedofil felhasználó továbbra is nyugodtan tevékenykedhet a közösségi oldalon.

A v4na.com kitér arra is, hogy az elmúlt időszakban nagy visszhangot kapott a sajtóban, hogy a pedofilok igyekeznek újraszerveződni az interneten, a közösségi oldalak segítségével. Ezt úgy teszik, hogy magukat már nem a mindenki fejében vészharangot megkongató pedofiloknak hívják, hanem azt a megfogalmazást használják, hogy kiskorúakhoz vonzódó személyek – minor attracted people, rövidítve map.

A map-közösség egyre nagyobb teret nyer a Twitteren, melynek szabályzata szerint a felhasználók megbeszélhetik egymással a kiskorúakhoz való vonzódást, sőt még meztelen képeket is megoszthatnak a gyerekekről, amennyiben az nem szexuális helyzetben ábrázolja őket – ezeket, érdekes módon, nem tiltja az oldal.

Ráadásul nem is kell az embernek mélyre ásnia ahhoz, hogy rátaláljon olyan fiókokra, amelyek pedofilokhoz vagy az őket támogató személyekhez tartoznak. Bár az utóbbiakra könnyebb rálelni, azért bőven vannak a Twitteren  pedofilok is – akik sokszor nem is próbálnak elbújni. Számos olyan pedofil is van ugyanakkor, akinek a fiókját már jelentették, és így letiltották. De hiába: rendre visszatérnek a közösségi oldalra, csak más névvel, vállalva, hogy ők pedofilok – ezt automatikusan nem tiltják.

Az egyik felhasználó odáig jutott, hogy arra biztatta a többieket: adjanak 100 dollárt egy helyi pedofilnak. Vagy ott van Mx. PDFphile Twitter-fiókja, melynek tulajdonosa, amellett, hogy blogot ír a pedofíliáról, ún. nem bináris is, azaz nem tartja magát se nőnek, se férfinak.

És sokan azt hirdetik: a pedofília valójában csak egy szexuális irányultság.

A Facebook egyébként idén májusban bejelentette, hogy 42 milliárd forintos pénzalappal, Oversight Board (magyarul ellenőrző bizottság) néven elindítja új intézményét, melynek dolga a tiltások ügyének irányítása, tisztázása lesz. Sok jót azonban nem remélhetünk, hisz a bizottság tagjai közt van LMBTQ-aktivista, Melegek és Leszbikusok Koalíciójának Közszolgálati Díjával kitüntetett személy, helyet foglal köztük a baloldali eszméket valló The Guardian egykori főszerkesztője – de a díszes társaság egyetlen magyar tagjára, Sajó Andrásra sem lehetünk büszkék. Ő 1991 és 1992 között a Soros-féle Közép-európai Egyetem (CEU) Jogi Karának alapító dékánja volt. A bizottság várhatóan szeptemberben kezdi meg munkáját. Pozitív változásra ne számítson senki!

Forrás: v4na.com

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.com.

Szólásszabadság neoliberális módra – Mit hozhat nekünk a Facebook rögtönítélő bírósága?

Iratkozzon fel hírlevelünkre