A FoMO napjaink egyik legalattomosabb jelensége

Az elmúlt pár évben a közösségi média térhódításával együtt terjedt el a FoMO kifejezés is. Főleg az Y-generáció tagjai találkozhattak már vele, de a digitális korba beleszülető generációk minden tagja ki van téve a veszélynek. De mi is az a FoMO, és hogyan ismerhetjük fel?

A FoMO az angol „Fear of Missing Out” kifejezés betűiből tevődik össze, mozaikszó, ami magyarul nagyjából annyit tesz: „Félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk”. Ez a jelenség a gyakorlatban azt jelenti, hogy ébredés után máris a mellettünk pihenő telefon után nyúlunk, pár apró ásítás után bekapcsoljuk a wifit, aztán becsekkolunk egy közösségi portálra és leellenőrizzük, mi történt a nagyvilágban, amíg aludtunk. A legjobb barátunk bejelentkezett a párjával a reptérről, volt osztálytársunk egy egzotikus szigeten nyaral a családjával, kollégánk pedig éppen most próbálja ki a legjobb hullámvasutat a Disney Land-ben. Hirtelen nem is tűnik olyan szépnek a reggel, pedig semmi rossz nem történt velünk!

(Forrás: www.saferinternet.hu)

De vajon miért érezzük mások örömétől kevésbé boldognak magunkat? Az embereknek alapvető szükséglete, hogy támogató és pozitív emberi kapcsolatokat tudjanak kialakítani és fenntartani. Ezek a tartós kapcsolatok kihatnak a jóllétünkre: egészségesebbnek és boldogabbnak érezzük magunkat, ha tudjuk, van kire számítanunk. Tehát amikor mások posztjai láttán nem tudunk tiszta szívből örülni, valójában a „valahova tartozás” iránti vágyunk sérül. Az fáj, hogy kimaradtunk valamiből.

Mit tehetünk a FoMO ellen? A szakemberek az alábbi pontok betartását javasolják azoknak, akik a jelenség hatása alatt érzik magukat:

  1. Használjuk tudatosan a közösségi médiát! Amennyiben erős FoMO-t érzékelünk magunkon, mindenképp állítsunk be napi korlátot arra az időre, amit a hírfolyamunk passzív böngészésével tölthetünk.
  2. A külső ingerek helyett figyeljünk inkább magunkra: milyen csodálatosan indult volna a nap, ha nem kezdünk el rögtön másokkal foglalkozni! Koncentráljunk az adott pillanatra és a saját igényeinkre, így sokkal sikeresebbek és kiegyensúlyozottabbak lehetünk.
  3. Ahelyett, hogy az életünkből hiányzó elemekre fókuszálnánk, vegyük végig, mennyi jó akad benne, amit természetesnek veszünk. Család, barátok, otthon, stabil munkahely, nyaralás – sokszor nyűgnek érezzük a rájuk fordított energiát, de csak egy pillanatra képzeljük el, mit éreznénk, ha hirtelen eltűnnének a mindennapjainkból!
  4. Szervezzünk rendszeres programokat. Bár a baráti találkozók, családi telefonhívások, edzések, kulturális programok, utazgatások és hobby-tanfolyamok beütemezése elsőre monotonnak tűnhet, valójában épp ellenkezőleg hat: segít színesebbé, tartalmasabbá, aktívabbá, ezekből kifolyólag pedig boldogabbá tenni az életünket.

(Forrás: www.saferinternet.hu)

A művészmozikban még most is igen népszerű a FoMO, Megosztod és uralkodsz című magyar film, mely mindenfajta finomkodás nélkül tárja elénk az ezredforduló után születettek sajátos világát. Megtekintését feltétlenül ajánlom osztályoknak és családoknak egyaránt, amelyet követően jó alkalom nyílik a FoMO jelenség közös átbeszélésére.

 

Fecske Gábor László

Kiemelt képünk forrása a saferinternet.hu.

Iratkozzon fel hírlevelünkre