Együttműködésre van szükség az illegális migráció megállításához

Az Európai Unió, a tagállamok és a Földközi-tenger térségének országai közötti, kölcsönösen előnyös együttműködésre van szükség az illegális migráció megállításához – mondta a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos kedden az MTI-nek.

Várhelyi Olivér közölte: hétfőn Tunéziában tett látogatást Luigi Di Maio olasz külügyminiszter és Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagjának társaságában. A látogatás célja az volt, hogy a tunéziai hatóságokkal megismertessék az Európai Bizottság új megközelítését, amely szerint akkor tudnak együttműködni hosszú távon, ha ez a kölcsönös előnyökre épül. Ez azt jelenti, hogy

az EU hajlandó tovább növelni a Tunéziának juttatandó forrásokat, ha az ország együttműködik az uniónak kiemelten fontos területeken, elsősorban az illegális migráció megállításában

– magyarázta. Úgy véli, sikeres volt az út, mert komoly megértést tapasztalt tunéziai tárgyalópartnerei részéről a felvetett problémák iránt. Várhely Olivér elmondta: tízmillió euró további támogatást ajánlottak fel Tunéziának, hogy megfelelő eszközökkel szerelhessék fel a határvédelmi erőket, a parti őrséget, így megakadályozhassák az illegális migránsok elindulását. – Az utóbbi időben komoly kiáramlás indult meg, amit feltétlenül meg kell állítani – tette hozzá.
Hangsúlyozta:

egyetértettek abban, hogy ez a helyzet veszélyt jelent Tunéziának is, mert az ország biztonságát alááshatja azoknak a bűnözői csoportoknak a tevékenysége, amelyek szervezik a migránsok mozgását.

Az uniós biztos arról is beszélt, hogy az EU a térség stabilizálásában érdekelt, ennek eszköze pedig a gazdasági együttműködés. – Az unió az új többéves költségvetés ideje alatt készen áll egy átfogó gazdaságfejlesztési terv kidolgozására, hogy Tunézia helyben tudja tartani a fiatalokat – mutatott rá. Hozzátette: munkahelyeket, növekedést akarnak Tunéziában, ebben szeretnének segíteni az országnak. Várhelyi Olivér azt mondta: a tervek szerint ellátogat Marokkóba, Algériába és Egyiptomba is, mert ezek az országok nagyon fontos partnerei az EU-nak.

Az együttműködés csak akkor lehet hatékony, ha kölcsönösen tekintettel vannak egymás érdekeire

– közölte. Kitért arra: a mostani Európai Bizottság együttműködik a tagállamokkal, együtt akarják kialakítani az üzeneteket, ezért is kísérték el útjára az olasz miniszterek. – Az uniós intézményeknek együtt kell dolgozniuk a tagállamokkal, mert sem az intézmények, sem az országok nem tudják egyedül kezelni a helyzetet, csak az összefogás vezethet eredményre – vélekedett.

Az uniós biztos úgy látja, azért is szükséges az együttműködés, mert az illegális migráció rossz Európának, a tagállamoknak és a Földközi-tenger térségében lévő országoknak is. – Az együttműködésben pedig a határvédelmen és a visszafogadások felgyorsításán túl a gazdasági perspektíva nyújtása a leghatékonyabb eszköz – mondta.

MTI

(Kiemelt képünkön: Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja a Földközi-tenger keleti medencéjének térségében zajló illegális bevándorlás kérdéséről tartott belügyminiszteri konferencia előtt a bécsi Hofburgban 2020. július 23-án. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Iratkozzon fel hírlevelünkre