Covid-gócponttá vált Irán legrettegettebb börtöne

A rabok hazabocsátása sem fékezte meg a járvány terjedését.

Iránt néhány hónapja még a koronavírus-járvány epicentrumaként emlegették, és bár sokat javult a helyzet arrafelé, „hullámokról” egyelőre nem beszélhetünk – az országban egyszerűen csak folyamatos a krízis.

Áprilisban beszámoltunk Irán járványra adott válaszáról, melynek keretei közt közel százezer foglyot bocsájtottak haza, nehogy a büntetés-végrehajtási intézetek járványgócponttá legyenek. Arról természetesen szó sincs, hogy a börtönök szinte üresen maradtak volna.

A jellemzően túlzsúfolt intézetek némelyike még az elbocsájtott foglyok nélkül is a maximum kapacitása felett üzemel.

Az intézkedés az öt évnél kevesebb időre bebörtönzött rabokat érintette, így a rengeteg politikai és lelkiismereti fogoly (értsd: Irán keresztény lakosságának egy része), mint pl. a rezsim elleni propagandát űző bűnözők, ezen körön kívül maradtak. 

Az óvintézkedés ellenére az International Christian Concern jelentése szerint legalább 12 rab fertőződött meg az Evinben, Irán legkeményebb börtönében.

A rabok egyébként az utóbbi időben ülősztrájkot folytattak – amennyire tudtak. Életkörülményeik ugyanis már a koronavírus megjelenése előtt is elfogadhatatlanok voltak, a minimális higiéniai óvintézkedések biztosítása nélkül pedig, kiszolgáltatva az új járványnak, gyakorlatilag halálos ítéletet szabtak ki rájuk.

További olvasásra ajánljuk:

Terror születőben – Irán

Kiemelt képünk forrása a DW

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre