Szabadult egy keresztény: levelet kapott, hogy nem szükséges visszamennie a börtönbe

A harmadik olyan keresztény fogoly Iránban, akinek nem kell visszatérnie a vírus miatt kiürített börtönbe.

Fatemeh Bakhteri a napokban kapott értesítőt a büntetésvégrehajtási intézettől, hogy nem szükséges visszamennie a vírus lecsengése után, jelenti az International Christian Concern.

Az iráni börtönök egy részének létszámát lecsökkentették a járvány miatt, nehogy gócpontok alakulhassanak ki a zsúfolt intézményekben, így a foglyok egy részét ideiglenesen hazabocsátották.

Bakhteri egyébként a 12 hónapos börtönbüntetése közepén járt, mikor a járvány kitört az országban. A „rezsim elleni propaganda” vádjával vitték be az Evinbe, Irán egyik legrettegettebb börtönébe.

A több tízezer fogolyra kiterjedő intézkedés mindössze hét keresztényt érint, közülük hárman kaptak már a perzsa új évre hivatkozva teljes kegyelmet.

A furcsa arány abból származik, hogy azokat az elítélteket, akiket több mint öt évre zártak be, nem engedik ki, a vallásuk miatt bebörtönzött keresztények pedig javarészt ebbe a kategóriába esnek. Ennek ellenére többen kérvényezték az ideiglenes szabadon bocsátást, kérelmeiket azonban mind elutasították.

Iránt jelenleg is a vírus epicentrumaként tartják számon a Közel-Keleten.

 

Kiemelt képünkön az Evin börtön fala látható. Forrása a DW.

Iratkozzon fel hírlevelünkre