Liberális szervezetek a koronavírus alatt is az abortusz könnyítése mellett kampányolnak

Számos civil szervezet, köztük a magyar PATENT és NANE liberális csoportok is aláírták már azt a kezdeményezést, mely azt követeli a kórházaktól, hogy tegyék lehetővé a koronavírus-járvány ideje alatt is a biztonságosan elvégezhető abortuszt.

A COVID-19 világjárvány és közegészségügyi válság komoly kihívásokat jelent az egészségügyi rendszernek Európában és a világon egyaránt. Minden ország azért küzd, hogy legyőzze a járványt, védje állampolgárai egészségét, megtegyen mindent az egészségi ellátások terén úgy, hogy közben az egészségügyi dolgozókat is védje.

A hrw.org lap tette közzé azt a felhívást, miszerint sok országban – ahogy ők fogalmaznak – „különös aggodalomra ad okot a kormányzati intézkedések hiánya, amelyek garantálják az egyének biztonságos és időben történő hozzáférését az alapvető szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz, készítményekhez és információkhoz” a világjárvány idején.

Kiemelik, a nőknek és a lányoknak jelentős korlátozásokkal kell szembesülniük az alapvető szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatások biztonságos elérése terén, különös tekintettel a mostani időben aktuális abortuszok végrehajtására, az azt követő ellátásra és a sürgősségi fogamzásgátlásra.

Az orgánum felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi és a legtöbb országban bevezetett korlátozások miatt számos nő, akik mélyszegénységben élnek, még nem regisztráltak a rendszerben (mert bevándorlók), romák, fogyatékossággal vagy veszélyeztetett élethelyzetben élők még inkább elszenvedői az intézkedésekből származó tilalmaknak, melyek sok esetben fölösleges életveszélynek teszik ki a nőket abban az esetben, ha abortuszt akarnának végeztetni.

Ennek fényében különösen azok esetében nagyobb a rizikófaktor, akiknek más országba kell(ene) elutazniuk a beavatkozás elvégzéséhez, vagy a saját maguk hatáskörén túlmenően kell beszerezniük az abortív hatású készítményeket. De ugyanúgy kellemetlenségekbe ütköznek azok is, akiknek saját országukon belül számos bürokratikus eljáráson kell átesniük, amely nehezíti a megfelelő orvoshoz való eljutást.

A petícióba az alábbi, felháborító kérvényt is belefoglalták: „Örülünk azoknak a kormányoknak, amelyek gyorsan léptek az amúgy is időérzékeny szexuális és reproduktív egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés biztosítása érdekében ebben az időszakban, különösen a távolról működő egészségügyi ellátásokat tekintve. Felhívjuk az összes európai ország kormányát és egészségügyi ellátásért felelős szakembereit, hogy kövessék a fentiek példáját! Felhívjuk azt a hat európai országot, ahol illegális vagy súlyosan korlátozott az abortusz elvégzése, hogy kövessék a többi országok példáját! Hiszen ezekben az országokban az abortuszt elvégeztetni akaró személyek most az utazási korlátozások miatt nem tudnak más országba eljutni ennek végrehajtására. Emiatt pedig fokozott kockázattal kell szembenézniük mind egészségük, mind jóllétük miatt…”.

Felhívásukban azokhoz az országokhoz is fordulnak, amelyek esetében jogszerű az abortusz gyakorlása, de nehezen elérhető az egészségügyi ellátásban: úgy vélik, sürgős lépéseket kell tenni annak biztosítása érdekében, hogy az orvos belátása miatt ne hiúsuljanak meg abortuszok – azaz

letörnék az abortusz elvégzését megtagadó szakemberek lelkiismereti szabadságát.

A petíció a továbbiakban az emberi jogok kötelezettségeire és az orvosszakértők ajánlásaira támaszkodva felsorol néhány pontot, melyet szerintük a COVID-19 tombolásának ideje alatt is be kéne tartani. Köztük például:

– Gondoskodni kellene arról, hogy az abortusz időben elérhető legyen, és sürgősségi esetként kezelendő kell legyen. 

– Engedélyezetté kellene tenni és időben elérhetővé a konzultációt az abortusz után érdeklődők számára. Továbbá intézkedéseket kellene tenni a távtanácsadás elérése és ingyenessége érdekében.

– Egészségügyi konzultáció alatt biztosíthatóvá kellene tenni az abortív eszközök elérhetőségét.

– Engedélyezni kellene az abortusztabletták otthoni alkalmazását.

– Akár sürgősségi abortuszt is lehessen beütemeztetni egy előzetes, pusztán telefonos indoklás alapján is – vélik liberális csoportosulások…

 

A felhívás alján sorakoznak a civil szervezetek Európa minden részéről, akik már támogatták ezt az egyértelműen életellenes aláírásgyűjtést. Magyar vonatkozásokat is fellelhetünk sajnos köztük: a felhíváshoz csatlakozott a liberális világszemléletet közvetítő Amrita Egyesület, a Nane és a Patent Egyesület is.

 

 

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre