Székelyudvarhely polgármestere a Szabad Emberek Pártjának színeiben indul

A Szabad Emberek Pártjának (POL) színeiben száll versenybe egy újabb mandátumért a szeptemberi önkormányzati választásokon Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere - közölte kedden az UH.ro helyi internetes újság.

Gálfi Árpád és támogatói péntekre hirdettek sajtótájékoztatót, hogy bemutassák a román-magyar vegyespárt jelöltjeit. Ember Attila, a polgármester tanácsadója az UH.ro-nak megerősítette, hogy Gálfi Árpád és támogatói a POL színeiben neveznek be a választási versenybe.

A romániai pártok bejegyzésében illetékes bukaresti törvényszék július végén elrendelte a Gálfiék által létrehozott Székelyudvarhelyért Párt bevezetését a romániai pártok jegyzékébe, de a párt bejegyzése még nem vált hatályossá, ezért létrehozói nem indulhatnak e párt színeiben.

A polgármester tanácsadója az UH.ro portálnak elmondta:

azért döntöttek arról, hogy egy másik párt színeiben indulnak, mert attól tartanak, hogy ellenfeleik egy másik Gálfi Árpádot is beneveznek a székelyudvarhelyi választási versenybe, hogy megtévesszék és megosszák a polgármester szavazóit. Négy évvel ezelőtt is hasonló történt Székelyudvarhelyen, ahol a függetlenként induló Bunta Levente korábbi RMDSZ-es polgármesternek egy Buta Leventével is meg kellett mérkőznie, akinek a neve szintén független polgármesterjelöltként került fel a szavazólapra.

Gálfi Árpádot négy éve az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt közös jelöltjeként választották meg Székelyudvarhely élére. Pártja, az MPP azonban tavaly kizárta a soraiból. A polgármester úgy vélte: azzal vonta magára az MPP vezetőinek haragját, hogy felbontotta a város számára előnytelennek talált szolgáltatói szerződéseket, amelyeket Szász Jenő, Székelyudvarhely korábbi MPP-s polgármestere kötött.

Gálfi Árpádnak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által jelölt Derzsi Lászlóval és az MPP által indított Mike Leventével kell megküzdenie a polgármesteri tisztségért a szeptember 27-én tartandó önkormányzati választásokon.

A 34 ezer lakosú Székelyudvarhely lakosságának több mint 95 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson. A székelyföldi várost az 1989-es rendszerváltozás után többnyire az RMDSZ-szel szemben álló magyar ellenzéki polgármesterek vezették.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, és Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja látható a székelyudvarhelyi városházán tartott sajtótájékoztatón 2018. január 14-én. MTI Fotó: Veres Nándor

Iratkozzon fel hírlevelünkre