Mindennapos letartóztatással és zaklatással szembesülnek a marokkói keresztények

Újabb letartóztatási hullám vette kezdetét Marokkóban. Az észak-afrikai ország hatóságai szisztematikusan veszik célba az iszlám hitet elhagyó marokkóiakat.

Az ACN International keresztény emberjogi szervezet jelentése szerint Marokkóban megszaporodtak a keresztény hitre áttért emberek ellen elkövetett hatósági fellépések. Jawad Al-Hamidi, az ACN helyi irodájának vezetője szerint, a rendőrség nyomozásokat folytat olyan emberek ellen, akik felvették a keresztény hitet.

A letartóztatott személyek beszámolói alapján a hatóságok a kihallgatás során megfenyegetik az fogvatartottakat és gyakran a rokonaik bántalmazását helyezik kilátásba, ha az illető nem tér vissza az iszlám hitre – közölte a Linga.org.

A letartóztatott keresztényeket vádemelés nélkül napokig fogva tartják, majd elengedik őket. Ennyivel azonban nem ússzák meg: a hatóságok követik őket, mindennapos zaklatással próbálnak nyomást gyakorolni a marokkói keresztényekre – állítja Al-Hamidi.

  • Marokkó 36 millió lakossal rendelkezik.
  • A marokkóiak 98.2%-a az iszlám vallást követi.
  • Közel 380 000 külföldi keresztény él az észak-afrikai országban.
  • A marokkói keresztények számát 8000 – 50 000 fő közé becsülik.
  • Többségük nem meri nyíltan vállalni hitét, tartva az állami vagy a társadalmon belüli erőszaktól.
  • Az országban 5000 izraelita él. Legnagyobb közösségük a casablancai, amely majd 2500 lelket számlál.

Az emberjogi szervezet jelentésében több fizikai bántalmazás is szerepel. Egy Al-Hajab városában élő muszlim férfit munkahelyén bántalmazta a főnöke, miután felvette a katolikus hitet. A férfi a rendőrséghez fordult, akik azt tanácsolták neki, hogy térjen vissza az iszlámra. A férfi ezt követően ismét összetűzésbe került főnökével, aki feljelentette alkalmazottját. A helyszínre kiérkező rendőrök előállították a keresztény hitre tért férfit, majd hat hónapig börtönben tartották. A fogvatartott keresztényt több alkalommal fizikailag is bántalmazták.

Marokkó törvényei az iszlám mellett a vallások közül a judaizmust ismerik el. Az országban élő külföldi keresztények viszonylag szabadon gyakorolhatják vallásukat, de az áttért marokkói keresztények csak titkos összejöveteleken, lakástemplomokban tudnak imádkozni.

A külföldi keresztények sem látják őket szívesen a templomaikban, mivel attól tartanak, hogy a hatóságok hittérítéssel vádolják meg őket, ami bűncselekménynek számít a muszlim többségű országban.

Egyenlő bánásmódot követelnek a marokkói keresztények

Marokkóban egyre több keresztényt ér bántalmazás a hite miatt

Egyenlő házassági elismerést szeretnének az áttért keresztények Marokkóban

Kiemelt képünk forrása a Middle East Eye.

Iratkozzon fel hírlevelünkre