Egyenlő bánásmódot követelnek a marokkói keresztények

Az iszlám vallásról áttért  keresztény marokkóiak az ország vezetéséhez fordultak a szabad vallásgyakorlás joga miatt, hogy engedélyezzék a keresztény templomok működtetését.

 

A Marokkói Királyság egyházi törvénye csak az iszlám és az izraelita vallást ismeri el hivatalosan. Az egyházi szertartásokat, mint például a házasságot vagy a temetést nyilvánosan csak a muszlim és zsidó közösségek gyakorolhatják. A keresztények házasságkötését nem ismerik el a hatóságok és a vallásuk gyakorlását is csak titokban a lakásokból átalakított imahelyeken merik megtenni.

 A marokkói keresztények a vallások közötti megkülönböztetés ellen emelték fel a hangjukat, és követelik a marokkói vezetéstől, hogy biztosítsák az egyházakra vonatkozó törvényt, ami szerint Marokkóban mindenki szabadon választhatja meg és gyakorolhatja a vallását.

Az keresztény emberek félnek nyíltan felvállalni vallásukat, és csak titokban mernek imádkozni – nyilatkozta egy helyi muszlim hitről áttért keresztény férfi a Maghreb Voices- nak.

A marokkói keresztény közösségek vezetői idén áprilisban egy kongresszus keretében fogalmazták meg követeléseiket.

Több mint egy éve kérjük a marokkói vezetést, hogy biztosítsa nekünk az alapvető emberi jogainkat. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy nem törődnek velünk – mondta el Musztafa Al-Szuszi a Marokkói Keresztény Közösségek szóvivője.

A marokkói keresztények tavaly külön levélben kérték Szaad Al-Deen Al-Oszmani kormányfőt, hogy vegye figyelembe az egyre gyarapodó közösség kérését és törvényben szabályozzák a keresztények alapvető jogait.

Marokkóban a keresztények a mai napig nem építhetnek templomot, nem imádkozhatnak, nem részesülhetnek keresztény hitoktatásban. A házasságkötést, és a temetést az iszlám jog szerint gyakorolhatják.

S4C.news – Kassab Adonis

Iratkozzon fel hírlevelünkre