Ferenc pápa az egész Arab-félszigetre kiterjeszti a keleti katolikus pátriárkák joghatóságát

Ferenc pápa augusztus 6-án tette közzé rescriptumát, mellyel a keleti katolikus pátriárkák joghatóságát az egész Arab-félszigetre kiterjeszti.

A pápa ezt a döntését a keleti pátriárkák kifejezett kérésére hozta meg, szem előtt tartva sok évszázados történelmi előjogaikat e területen.

A keleti szertartású hívek lelkipásztori ellátását a pátriárkák az apostoli vikáriátusokkal együttműködve végzik.

A pápai képviseletek előjogait nem számítva az apostoli vikáriátusok képviselik a katolikus egyházat az érintett országokban, és a keleti pátriárkák rájuk hivatkoznak.

Közel- és Közép-Kelet térségében két vatikáni dikasztérium gyakorolja saját joghatóságát: a Népek Evangelizálása Kongregáció Dél- és Észak-Arábia latin apostoli vikáriátusaiban, valamint a Keleti Egyházak Kongregációja a Perzsa-öböl menti országokban (mint amilyen például Jordánia, Irak, Irán, Libanon, Szíria, Palesztina, Izrael, Egyiptom).

A rendelkezés hosszú mérlegelés gyümölcse, melyet a pápa a Római Kúria dikasztériumainak képviselőivel folytatott azt követően, hogy figyelmesen meghallgatta a pátriárkák, valamint Dél- és Észak-Arábia latin apostoli vikáriátusainak észrevételeit.

A leirat hat keleti katolikus pátriárkális egyházat érint: az alexandriai koptok, az antióchiai maroniták, az antióchiai szírek, az antióchiai görög-melkiták, a babilóniai káldok és a ciliciai örmények egyházát.

A katolikus egyháznak – a rítusok és azok saját történelmi előjogai különbözőségében – egy abszolút többségű muzulmán környezetben kell folytatnia apostoli küldetését a lelkipásztori szolgálat távlatában, a megértés és az együttműködés jegyében.

Latinok és keletiek most rendezettebb módon, együtt folytathatják az érkező katolikus vendégmunkások lelkipásztori ellátását, hogy ezáltal biztosítsák számukra a szentségek vételének lehetőségét saját illetékes lelkipásztoraik révén.

A BBC News 2011-es felmérése szerint a Közel-Kelet összlakossága 300 millió, ebből – felfelé kerekítve – 15 millió a keresztény, vagyis a teljes népesség alig öt százaléka. Megdöbbentő az adat, ha arra gondolunk, hogy éppen ez a térség a kereszténység szülőhazája. A második világháború végén még 50 millió keresztény élt a térségben, a számuk mára közel harmadára esett vissza. Ám a valóság még ennél is rosszabb, hiszen a közel-keleti térség állandósult politikai válsága, valamint az Iszlám Állam létrejötte és brutális keresztényüldözése révén a keresztények száma a területen további milliókkal csökkent.

Forrás: Vaticanews

Kiemelt képünk forrása a Vatican News Facebook-oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!