Erősödik a parlagfű pollenszórása

Az elkövetkező napokban várhatóan visszatér a kánikula, a parlagfű pollenkoncentrációja országosan közepes, helyenként magas szintet érhet el.

Dr. Augusztinovicz Mónikát, a Budai Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész orvosát a szénanáthás tünetek kezeléséről kérdeztük.

Ismerje fel idejében!

A szénanáthás tünetek gyakran összetéveszthetők a megfázásos panaszokkal. Nyáron is lehetünk náthásak, a két betegség közt azonban alapvető különbségek vannak. Az allergia kiváltója az allergén. A tünetek jelentkezhetnek egész évben, ebben az esetben az allergének valószínűleg a lakáson belül keresendők – a leggyakrabban poratka, háziállatok szőre, vagy penészgomba formájában. A szezonálisan kialakuló panaszokat pollenek okozhatják. Ilyen esetekben az allergiás tünetek – tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, köhögés – tipikusan az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzása idején jelentkeznek.

A leggyakoribb, és talán legismertebb allergén növény a parlagfű, melynek pollenszórása augusztus közepe és szeptember közepe közt éri el csúcsidőszakát.

A felsorolt panaszok esetén az allergén allergiavizsgálattal azonosítható. Az allergén azonosítása után a kezelőorvos összeállítja a személyre szabott kezelési tervet, illetve hasznos tanácsokat kaphatunk tőle a mindennapokhoz, melyek segítségével a gyógyszeres kezelés még eredményesebbé tehető.

Ezért fontos a személyre szabott kezelés

Az allergiás tünetek egyéntől függően változnak. Sok allergiás beteg tapasztalta már, hogy tünetei akár szezononként is eltérő erősséggel jelentkeznek. Ilyen esetekben a szakorvos mindig az adott állapotnak megfelelően módosítja a szükséges gyógykezelést, egyénre szabottan választja meg a tünetek csillapítására leginkább alkalmas szereket, illetve állítja be a megfelelő dózist.

Szövődményes panaszok

Az allergiás tünetek nem csak a mindennapokat nehezítik meg: a nem megfelelően kezelt panaszok hosszú távon komoly szövődményekhez is vezethetnek. Jellegzetes panasz az allergiás orrdugulás, ami miatt a betegek gyakran kizárólag szájon át lélegeznek. A kellemetlen tünet így azonban már nem csak az éjszakai pihenést zavarja, ugyanis a tartósan nyitott szájon át történő légzés elhúzódó alsó légúti hurutot is okozhat. A nem megfelelően kezelt allergia kellemetlen szövődménye lehet a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, illetve a PND, vagyis az ún. postnasal drip, melynek során az orrmelléküregekben képződött váladék garatba történő visszacsorgása miatt a betegnél krónikus köhögés jelentkezik. Az elhúzódó allergiás panaszok miatt fülfájdalom, középfülgyulladás is jelentkezhet. Szénanáthás betegeknél, az allergia szövődményeként kialakulhat asztma. Allergiás asztma esetén a szénanáthás tünetek megfelelő kezelése elengedhetetlen a betegség kontrollálásához.

Az allergia a beteg egész életére kihat, a nem megfelelően kontrollált betegség az életminőséget is jelentősen rontja. Jól beállított, személyre szabott terápia mellett azonban az allergiás tünetek jelentősen enyhíthetők.

Forrás: Budai Allergiaközpont