Hetvenöt keresztény családot üldöztek el egyetlen szíriai városból

A 2019 őszén szélsőséges fegyveres csoportok által elfoglalt területekről elüldözték a keresztényeket és elkobozták a vagyonukat. Helyi közösségek tiltakozásukat fejezték ki az etnikai tisztogatások miatt és a nemzetközi közösséghez fordultak segítségért – közölte a Szabad Keresztények Hangja című egyiptomi hírportál.

Tavaly ősszel a török hadsereg vezetésével fegyveres csoportok nyomultak be harminc kilométer mélyen és százötven kilométeres szélességben Szíria északkeleti részére. A török kormány érvelése szerint erre azért volt szükség, hogy visszaszorítsák a kurd fegyvereseket, majd a területen táborokat létrehozva visszatelepíthessék a Törökországban élő szír menekültek egy részét. A gyakorlatban újabb négyszázezer ember kényszerült elhagyni otthonát, akik Szíria biztonságosabb területeire menekültek.

A Copts Today információja szerint az újabb belső menekülthullám csak fokozta a túlzsúfolt táborokban tapasztalható problémákat. A Szíriát sújtó embargó miatt a menekültek nem férnek hozzá a megfelelő ellátáshoz. A menekülttáborokban gyógyszer, ivóvíz és élelmiszerhiány van.

A Szír Stratégiai Kutatóközpont jelentése szerint az észak-szíriai hadműveletekben mintegy négyszáz civil vesztette életét. A török támogatást élvező zsoldosok több esetben is háborús bűncselekményeket követtek el.

A szír keresztény szervezet szerint – megsértve az emberi jogokat – a fegyveres csoportok kifosztották az általuk elfoglalt településeket, majd erőszakkal üldözték el az otthonaiban maradó lakosságot.

A jelentés szerint csak Rais Al-Ain városból hatvan szír és tizenöt örmény keresztény család kényszerült elmenekülni, miután életveszélyesen megfenyegették őket.

Az etnikai tisztogatástól tartva a helyi keresztény szervezet a nemzetközi közösséghez fordult és azt kérte az Egyesült Államoktól, hogy rendeljen el repülési tilalmat Észak-Szíria légterére.

 

Kiemelt képünk forrása a Facebook.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!