Íme 5 alig ismert, de kihagyhatatlan hazai kirándulóhely

Magyarország csodákkal vár, hirdeti a Magyar Turisztikai Ügynökség kampánya, és valóban: számos olyan hely van országunkban, amely méltó erre a címre. Vannak ugyanakkor olyanok is, amelyek sokadjára sem jutnának eszükbe a kirándulást tervezőknek, pedig meghökkentő szépségükkel lenyűgözik az utazót. Ezek közül mutatunk be most 5-öt, amely célpontok akár egynapos, akár ennél hosszabb kirándulás keretében is felkereshetők.

  1. Kazári badland

A bemutatott látványosságok közül a legkülönlegesebb és a legeldugottabb mindenképpen ez a természeti képződmény. A badland ugyanis egy Magyarországon egyáltalán nem jellemző forma, ilyenek leginkább Észak-Amerikában, illetve Olaszországban és Spanyolországban találhatók, homokos, agyagos vidékeken, ahol a szél gyakorlatilag letarolja a felszínt, és megmarad a csupasz táj. Itthon kicsit másképp alakult ki ez a kazári gyöngyszem, a Karancs-Medves-fennsík riolittufáját ugyanis az eső mosta le.

Kazár Salgótarján közelében található, magát a badlandet pedig a faluból egy 20 perces sétával érhetjük el.

Mindenképpen érdemes a helybéliek segítségét igénybe venni, hiszen a terület annyira eldugott és felfedezetlen, hogy még kitáblázva sincs.

Aki pedig a környéket is jobban felfedezné, az megnézheti a közeli várakat, a Salgót és a Somoskőújfalut, de nincs messze a hollókői skanzenfalu és az ipolytarnóci ősmaradványok köré épült remek kiállítótér sem.

Kedvcsinálóként itt nézegethet képeket a kazári badlandről.

2. Zalaszántói béke sztúpa

Amennyire sokan rajonganak a Balaton-felvidékért, annyira kevesen ismerik az onnan szűk félórányi autóútra található buddhista sztúpát. Az épület már messziről látható – és különlegesen impozáns látványt nyújt. Egy dél-koreai buddhista szerzetes még 1990-ben határozta el, hogy az egyik rendszerváltó országban építene szentélyt vallásának. Hosszas keresgélés után esett a választása a Zalaszántó melletti Kovácsi-hegyre. A 30 méter magas sztúpát aztán 1993-ban maga a Dalai Láma avatta fel.

A sztúpa autóval is jól megközelíthető, az oda vezető utolsó pár száz métert kell csupán gyalog megtenni. A sok turista és a táblák pedig segítenek az eligazodásban.

A Balaton-felvidékre érkezőknek nemcsak a sztúpát, hanem a környéket is érdemes egy kirándulás keretében felfedezniük, a Zalai-dombság lankái ugyanis kiváló túraútvonalakat rejtenek, pihenésképpen pedig a hévízi tóban, vagy a kehidakustányi fürdőben is csobbanhatunk.

A sztúpára kíváncsiak itt találnak meg minden fontos információt.

3. Muravidék

A magyarok többsége azt gondolja, hogy az M7-es autópálya a Balatonnál véget ér, és ha tovább is megy rajta, akkor Letenyénél átlépi a horvát-magyar, vagy – útját az M70-esen folytatva, Tornyiszentmiklósnál – a szlovén-magyar határt. Pedig ha utóbbi sztrádán jobbra tekintünk – és le is térünk az útról –, a hangulatos dombok mögött egy új világ tárul elénk a magyar-horvát-szlovén hármashatár környékén.

Bár Muravidék a határ szlovén oldalán lévő kistérség hivatalos megnevezése, a magyar rész gyakorlatilag ennek a folytatása, ahol egyszerre élvezhetjük a helyi gasztronómiát és a sportolási lehetőségeket.

Előbbi kimerül egyrészt a helyi borokban, hiszen ezen a vidéken kiváló fehér borokat kóstolhatunk – érdemes minél kisebb termelőt felkeresni, hogy valódi gyöngyszemeket találjunk. A térség jellegzetes ételeit, a dödöllét, vagy a kelt rétest pedig több kiváló étteremben megkóstolhatjuk, például a Lenti-hegyen található Hubertus fogadóban, vagy Bázakerettyén, a konyhájáról már híressé vált Bonne Chance-ban. Ha pedig aktív kikapcsolódásra vágyunk, érdemes biciklire pattanni, vagy felkeresni a Kerka folyót, amelyen 10 km-es vízitúrákat is szerveznek.

4. Mórahalom

Ha alföldi kirándulást tervezünk, valószínűleg nem Mórahalom ugrik be első számú célpontként. Pedig a szerb határ közelében, Szegedtől alig 20 km-re található kisváros igazi gyöngyszem a kikapcsolódni vágyók számára. Eleve ritka, hogy egy 6 ezer fős alföldi kisvárosban találunk egy 4 csillagos szállodát, amely nem véletlenül kapott itt helyet. A mellette található mórahalmi fürdő ugyanis vízminőségben és a szolgáltatások színvonalában bármikor felveszi a versenyt akár a környék, akár Magyarország más hasonló létesítményeivel. Árai ugyanakkor sokkal barátibbak, akár a belépőjegyet, akár az extra kezeléseket, akár az étel és italkínálatot tekintve. Ráadásul nemcsak a kikapcsolódni, hanem a gyógyulni vágyókat is várja gyógyvize.

Ha nem csak fürödnénk, a város körül található a ma már kuriózumnak számító homokhátsági tanyavilág, ahol naphosszat barangolhatunk a végeláthatatlan alföldi pusztában.

5. Recsk-Sirok

Virtuális utazásunk végén visszatérünk Észak-Magyarországra, méghozzá a Mátrába. Eger és Gyöngyös között található ugyanis két kis település, amely egy érdekes és egy csodás látnivalóval vár. Recsken található az érdekes, de semmiképpen sem csodás célpont. A település neve az ’50-es években vált hírhedtté, a kommunista hatalom ugyanis itt építette fel az ország legnagyobb kényszermunkatáborát. Ma Nemzeti Emlékpark található a helyén, amely folyamatosan újul és fejlődik, hogy minél szemléletesebben tudja bemutatni a kommunista diktatúra borzalmait.

Innen nem messze található a siroki vár, amely már az 1300-as évek óta fontos szerepet játszott a magyar végvárrendszerben, stratégiai elhelyezkedése miatt jelentősége évszázadokon át kiemelkedő volt. Jelenleg is szinte folyamatosak itt a fejlesztések, de ami a legfontosabb: a majdnem 300 méter magasan található várból remek kilátás nyílik mind a Bükkre, mind a Mátrára – hiszen Sirok a két hegység között található.

Kiemelt kép forrása: ArTúra Facebook oldal

Iratkozzon fel hírlevelünkre