A libanoni válság kezelésére az ENSZ segítségét kéri a maronita pátriárka

A főpásztor javaslata, hogy az ENSZ szavazzon semleges státuszt Libanonnak.

Libanonban folytatódnak a tüntetések a magas árak és a korrupció ellen a járvány által súlyosbított válsághelyzetben. A nemzetközi közösség nem válaszol megfelelően Bejrút segítségkérésére és aggodalommal figyeli az Irán-barát síita kormány jelenlétét – hangsúlyozza Béchara Boutros Raï bíboros, a maroniták antióchiai pátriárkája a Vatikáni Rádiónak adott interjújában.

Libanon hónapok óta súlyos társadalmi, gazdasági és politikai válságot él át, amelyet tovább nehezít a vírusjárvány. A kétéves politikai és intézményi patthelyzet után létrejött kormányt erős kritika éri sok irányból – közölte a libanoni főpásztor.

Libanonnak semlegességre van szüksége

Tovább folytatódnak a tüntetések a drágaság és a korrupció ellen. A lakosság nagy része éhezik. Fordulatra van szükség, hogy a nemzetközi közösség válaszoljon Libanon segítségkérésére – erősíti meg a maronita pátriárka az interjúban. 

A politikai válság gazdasági és társadalmi nehézségeket eredményezett. A maronita pátriárka szerint  a libanoni parlamentben erős a megosztottság, amely a Hezbollah Irán-barát síita csoport jelenlétének köszönhető, mert mélyen érintett a környező országok nemzetközi kérdéseiben.

Nagy szükség van a külső segítségre

Az egyház, a Caritas és a humanitárius szervezetek nagyon aktívak a közel 50 százalékos munkanélküliség miatt. Minden területen nagy szükség van a segítségre, de mielőtt a nemzetközi közösség Libanon támogatására sietne, a politikai kérdések és a reform megoldását kéri.

Jelenleg a kormány cselekvését akadályozza a hatalmas belső ellentét – mutat rá Raï pátriárka.

E nehézségek láttán kézenfekvő lenne az ENSZ-hez fordulni, hogy nyilvánítsa Libanont semleges országnak. A semleges státusz melletti döntés feloldaná a nemzetközi közösség megtorpanását és várakozását.

A pluralizmus mentheti meg Libanont

A mostani helyzetben Libanon sokfelekezetű intézményi felépítése jelenti a biztosítékot a békés együttélésre és a párbeszédre. A maronita keresztények, a szunniták és a síiták meghatározott szereppel rendelkeznek az elnökségben, a kormányban és a parlamentben.

A hatalom és a kormányzás felelősségének megosztása hatékony garanciát nyújt bármilyen súrlódás esetén. Ellenkező esetben nem lett volna lehetséges, hogy egy több mint négymillió lakosú ország be tudjon fogadni palesztinokat és kétmillió szíriai menekültet, akik a háború elől menekülnek.

Természetesen nem egyszerű egy ilyen helyzet kezelése – állapítja meg Béchara Raï bíboros.

Az ideális megoldás az lenne, ha a menekültek visszatérnének országaikba, de amíg háború folyik, ez lehetetlen.

Meg kell menteni ezt a befogadó országot és a semleges státus a megoldás a súlyos problémákra, amelyekkel jelenleg Libanon küzd – zárja interjúját a maroniták antióchiai pátriárkája.

Forrás: Vatican News

Kiemelt képünk forrása S4C.news.

Iratkozzon fel hírlevelünkre