Magyar anyák összefogásával sikerült csak töröltetni a Facebookon működő pedofil csoportot

A közösségi oldal először megértésre buzdította és a 30 napos szundit ajánlotta a gyermekpornográfia miatt felháborodott anyáknak.

Böjte Csaba bejegyzését és a Katolikus Válasz nevű blog lelki áldozásról szóló cikkét azonnal sikerült törölnie a Facebooknak, ám érdekes módon nem így járt el az egyértelműen pedofil tartalmakat megosztó csoporttal, amely ennek következtében három hónapon át zavartalanul működhetett. A magát igazságosztó véleményvezérnek kikiáltó „kék óriást" akár bűnpártolással is lehetne vádolni, hiszen az édesanyák teljesen világos jelzései ellenére sem törölte azonnal a csoportot.

Pár héttelezelőtt, egy anyukákat tömörítő csoport hozzászólásaiból értesültem arról, hogy a Facebookon bizony teljesen legálisan működhet egy olyan csoport, amely kiskorúakat ábrázol – teljesen félreérthetetlen helyzetben. Az áprilisban indult, egyértelműen pedofil tartalmú külföldi csoportot akkor már több száz felháborodott magyar szülő jelentette a közösségi oldal működtetőinek, és a hozzászólásokból bizony kiderült, hogy a Facebook máskor oly tökéletesen működő píszíradarja – direkt vagy sem, nem tudni – ezúttal bemondta az unalmast. A szülők ugyanis észrevételeik nyomán olyan felháborító javaslatokat kaptak az adminisztrátortól, mint hogy legyenek kicsit elfogadóbbak, és ha nagyon zavarja őket az oldal, használják az erre a célra kifejlesztett 30 napos szundi gombot

A döbbent anyukák azonban nem hagyták annyiban a dolgot: riadóláncot alkotva buzdították egymást, hogy aki él és mozog, jelentse az oldalt, ami a kívánatosnál már így is három hónappal tovább maradhatott fent a liberális közösségi média felületén. – Érdekes módon a Facebook akkor azonnal tudott intézkedni, amikor Böjte Csaba, a Katolikus Válasz, vagy éppen a Karizmatikus blog minden bizonnyal a pedofíliánál is vérlázítóbb tartalmainak eltüntetésével kapcsolatban kellett döntenie (IRÓNIA).

Magyar oldalakat cenzúráz a Facebook

A magyar szülők harca végül meghozta gyümölcsét. A Ripost nemrég beszámolt róla, hogy július 6-án az csoport eltűnt a közösségi hálózatból. Összeállításukban ugyanakkor a lap munkatársai pár riasztó tényre is felhívták a figyelmet. Például arra, hogy a pedofil csoport nyilvános volt, tehát bárki láthatta az ott megosztott tartalmakat, többek közt a közösségi médiában egyre nagyobb számban jelen lévő fiatalkorúak is (még csak csatlakozniuk sem kellett az oldal követőihez).

Döbbenetes, hogy a kiszolgáltatott, fiatal fiúkat és gyerekeket félreérthetetlen pozíciókban mutogató csoportot közel negyvenezren követték; de az talán még gyomorforgatóbb, hogy az egyes képekre számtalan like, szívecske és szeretgető hozzászólás érkezett felnőtt férfiaktól. 

Persze lehet hivatkozni arra, hogy a Facebook ilyen-olyan algoritmusok alapján igyekszik szűrnii a tartalmakat, s így történhet meg, hogy míg például a Trianon kulcsszóra azonnal rábukkannak (és ha szükségesnek érzik, akcióba is lépnek a közösség védelmében), addig a „szeretet” még oly ferde formái sem feltétlenül veri ki náluk a biztosítékot. De azért ne legyünk ennyire naivak, ne feltételezzük, hogy csupán a gépek világának áldozatai vagyunk – egészen biztosak lehetünk benne, hogy élő emberek is ellenőrzik a bejegyzéseket, pláne a bejelentéseket.

Ha pedig így áll a dolog, akkor ebben az esetben – a magyar törvények értelmében – akár szándékos bűnpártolásról is szó lehet…

Iratkozzon fel hírlevelünkre