Keresztényellenes Fake News (7): A papok nőtlensége embert nyomorító

Székely János püspök gondolataival cáfoljuk a „megnyomorító cölibátusról” szóló téziseket.

Annyi hírt hallani katolikus papokról, akik otthagyták szolgálatukat, hátralévő életüket – a legjobb esetben is – a gyengébbik nem társaságában töltve, hogy már szinte elhisszük: a papi cölibátus megnyomorítja az embert, és valójában természetellenes az egész. Keresztényellenes Fake News című sorozatunkban ezúttal a cölibátussal kapcsolatos téveszmékről rántjuk le a leplet – Székely János szombathelyi püspök könyvében közölt érvek segítségével.

  1. A katolikus egyház nőtlenségre kényszerít.

Nem igaz. A katolikus egyház senkit sem kényszerít nőtlenségre. Ezt az életformát mindenki szabadon választja, szabadon fogadja el. Nemcsak a katolikus egyházban van jelen az Istennek szenteltségnek ez a radikális formája, hanem például ezt élik a buddhista szerzetesek is. Érdekes módon őket nem szokták támadni és zaklatni ezzel.

  1. A nőtlen életállapot megnyomorítja az embert.

Nem igaz, hiszen így élt maga Krisztus, aki a lehető legszeretetteltelibb és legszeretetreméltóbb személy volt, aki ezen a Földön valaha élt. Ilyen önmegtartóztatásban élt Jeremiás próféta (Jer 16,2), Jézus édesanyja, Mária (Lk 1,34; Mk 6,3), Pál apostol (1Kor 7,7; 9,5), valamint Lukács és János is. A kereszténység előbb írt könyvet a szüzesség dicséretéről, mint a házasságról.

  1. A cölibátus nem logikus.

Még ha nincsenek is teljesen logikus észérvek arra, hogy valaki odaadja a legszemélyesebb magánéletét, egész önmagát, ne feledjük: a szerelemnek sincsenek logikus észérvei. Annak az Istennek, aki nem csak valamit adott az embernek, hanem önmagát adta oda egészen, a meghívott ember sem adhat kevesebbet, mint önmagát egészen. A kereszt balgaságára a szüzesség oktalanságával felel.

A cölibátus jel, amely azt üzeni, hogy Isten valóság. Egy valóságos, hús-vér ember egész életét, egész szívét be tudja tölteni. Nem véletlen, hogy a Gonosz erősen támadja ezt a jelet belülről, a szerzetes vagy a pap saját gyöngeségein keresztül, illetve kívülről is.

A cölibátus szolgálat, amely felszabadít az emberek között végzett munkára. Számosan tudták szabadon odaadni az életüket másokért (Kalkuttai Szent Teréz anya, Szent Maximilian Kolbe, stb.)

Forrás: Székely János: A hit kapuja, Szent István Társulat, Budapest 2016.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Ádám, aki a tiltott fáról torkoskodik

Iratkozzon fel hírlevelünkre