Új bankkártyacsalási módszer az interneten

Az elmúlt hónapban új bankkártyacsalási módszer jelent meg az interneten. Online bűnözők álprofillal, gyerekeken keresztül próbálják megszerezni a szülők bankkártya-adatait. A szakértők szerint nagy bajban lehetünk, ha kikerülnek az adataink.

A bankkártya-adatok ellopásának számos formájával találkozhattunk az utóbbi időben, viszont azok főleg a kártyatulajdonosokat célozták telefonhívás, valamint adathalász weboldalak és webshopok segítségével. Sajnos az új kibertámadási forma kivitelezése egyáltalán nem igényel technikai vagy egyéb szakmai ismereteket. A csalók a Facebookon vagy más kommunikációs csatornán (Messenger, Viber, WhatsApp stb.) keresztül arra kérik a gyerekeket, hogy titokban vegyék ki szüleik pénztárcájából a bankkártyáját, fotózzák le mind a két oldalát és küldjék el a képet. Rendszerint valamilyen manipulációs technikával, vagy valamilyen jutalmat ígérve próbálják rávenni a gyereket az adatok megküldésére.

Az alábbi képen az látható, hogy az egyik ilyen támadás során egy kisgyerek barátjának profiljába bújt internetes bűnöző sokáig győzködte őt, hogy adja ki édesanyja bankkártya-adatait.

Az illusztráció forrása: www.makay.net

Végül a gyerekben megszólalt a vészcsengő, és szólt édesanyának az esetről. Miután az anya felkereste a gyermeke barátját, hogy mégis miért kéri el a bankkártya-adatokat, csak akkor derült ki, hogy a gyermek barátjának ellopták a profilját és valaki az ellopott profillal akarta megszerezni az adatokat. A szakértők szerint, ha kikerülnek az adataink, azok ismeretében a csalók gond nélkül vásárolhatnak a neten termékeket, szolgáltatásokat és valutát is. Amennyiben már bekövetkezett a baj, azonnal vegyük fel a kapcsolatot a bankunkkal és tiltassuk le az érintett bankkártyát, hogy a támadó az adatokat már ne tudja tovább használni. Nézzük meg a tranzakciós listát is, ugyanis ezek alapján elképzelhető, hogy a tolvaj beazonosítható, ami pedig kulcsfontosságú lehet a feljelentést követő rendőrségi nyomozás során.

A kép forrása: www.freepik.com

A bankkártyás visszaélések megelőzése érdekében a legnagyobb hazai pénzintézet arra kéri a kártyatulajdonosokat, hogy az alábbi szabályokat feltétlenül tartsák be, illetve tartassák be családtagjaikkal:

  1. Soha ne hagyja őrizetlenül bankkártyáját, és ne adja kölcsön senkinek!
  2. Soha ne ossza meg senkivel PIN-kódját és bankkártyája adatait: kártyaszám, lejárati dátum, 3 jegyű ellenőrző kód (CVC2/CVV2) – ezek csak az ön által indított vásárlásokhoz szükségesek. A kódokat soha ne tartsa a kártyája  mellett, papírra írva!
  3. Mindenképpen írja alá a kártyáját! Az aláírás hiánya megkönnyítheti a visszaélők dolgát.
  4. Állítson be bankkártyájához készpénzfelvételi, vásárlási és virtuális vásárlási napi limitet az internetbankban, a SmartBankban vagy bármelyik bankfiókunkban.
  5. Bizonylatait ne hagyja ott az üzletben vagy az ATM-nél, mert bizalmas adatokat tartalmazhatnak.
  6. Állítsa be kártyájához a külföldi használat korlátozását attól függően, hogy általában hol használja kártyáját készpénzfelvételre vagy vásárlásra: csak Magyarországon, vagy csak Európában, vagy világszerte.
  7. A bank 0-24 órás telefonos elérhetőségét mentse el telefonjára, hogy szükség esetén könnyen elérhető legyen!

 

Fecske Gábor László

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre