Jeruzsálemi egyházi vezetők: Izraelnek biztonság, Palesztinának függetlenség kell

A jeruzsálemi egyházak korábbi vezetői felszólaltak a szentföldi lakosság érdekében. A nyugalmazott püspökök szerint meg kell állítani a keresztények további elvándorlását.

A jeruzsálemi egyházak nyugalmazott vezetői kiengesztelődést sürgetnek, mely az egyenlő méltóságon és jogokon alapul minden ember számára. Nemet mondanak az egymással szemben álló népek logikájára –közölte a Vatican News.

Az egyházi vezetők aggódnak a Szentföld „régi betegsége” miatt, a sok szenvedés és igazságtalanság láttán.

„Palesztin keresztényekként írjuk ezt a felhívásunkat, akik pünkösd óta itt élünk, és szerves részét alkotjuk a társadalomnak” – a jeruzsálemi egyházak korábbi vezetői az izraeli annektálási tervekre reagálva tették közzé nyilatkozatukat.

„A Szentföld lángokban áll, háborús helyzet van. Vissza kell állítani a Szentföld szent mivoltát. Eltűnt az igazságosság.” – írják.

A nyilatkozat aláírói Michel Sabbah, nyugalmazott jeruzsálemi latin rítusú pátriárka, Riah Abu El Assal nyugalmazott anglikán püspök, valamint Munib Younan nyugalmazott lutheránus püspök.

Izraelnek biztonság, Palesztinának függetlenség kell

„Az izraeli-palesztin konfliktus megoldására már sok éve születtek tervek, az ENSZ számos határozatot adott ki erre vonatkozóan. A nemzetek nagy része már elismeri mind Izrael államot, mind a palesztin államot” – mutat rá Sabbah pátriárka, az anglikán és a lutheránus püspök. „Ne legyen többé gyűlölet, ne legyen többé halál, csak igazságosság, egyenlőség és élet” – kérik a jeruzsálemi egyházak nyugalmazott vezetői.

„Jeruzsálem szent város, három egyistenhívő vallás híveit gyűjti egybe. Jeruzsálem ezért legyen a kiengesztelődés, az igazságosság és az egyenlőség központja” – sürgetik a nyilatkozatban.

Meg kell állítani a palesztin keresztények elvándorlását

A nyugalmazott egyházi vezetők – akik különösen aggódnak a szentföldi keresztények sorsa miatt – úgy látják; Izraelnek tiszteletben kell tartania az ENSZ-határozatokat és feloldani a feszültséget, melynek oka elsősorban a fegyveres megszállás és a palesztin területek elfoglalása.

Szerintük a  palesztin keresztények jövője veszélyben forog a konfliktus elhúzódása miatt, a háborús körülmények következtében sokan kivándorolnak az országból.

„Itt az idő, cselekedni kell! Csak az igazságos béke tehet pontot a gyűlölet, az elnyomás és a szenvedés végére” – zárják nyilatkozatukat a szentföldi keresztény egyházak nyugalmazott vezetői.

A teljes írást itt olvashatják el.

 

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre