Kötelezővé teszik a Korán oktatását a pakisztáni Pandzsábban

Pandzsáb tartomány kormányzója felkérte az összes regionális egyetem vezetőségét, hogy a következő tanévtől vezessék be a muszlimok szent könyvének tanítását – közölte a Linga.org.

Mohammad Sarwar kormányzó azzal indokolja kérését, hogy a Korán az élet szimbóluma és segít a hallgatóknak elnyerni Isten megelégedettségét.

A tartomány vezetője sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a iszlám hitoktatás kötelező lesz minden diák számára, függetlenül attól, hogy muszlim hitet követi vagy sem – írta a The New International. Sarwar, aki a pandzsábi egyetemek igazgatója is egyben, biztonságot állított fel, amely májusban kidolgozta az új tantárgy tematikáját.

A helyi és nemzetközi civil szervezetek aggodalmukat fejezték ki az új oktatási rendelet miatt, szerintük ugyanis súlyosan sérülnek a vallási kisebbségek, így a pandzsábi keresztények jogai.

Nasser Said, a CLAAS-UK szervezet helyi igazgatója szerint a Korán kötelező oktatása negatív hatást vált ki a nem muszlim diákokban, akik csak kényszerből fogják bemagolni a tananyagot. Másrészt félő, hogy a muszlim diákok radikalizálódni fognak és megszaporodhatnak a hallgatók közötti konfliktusok.

Said sérelmezi továbbá, hogy a tartomány kilenc keresztény törvényhozója nem emelte fel a hangját a kötelező iszlámoktatás ellen.

A pakisztáni törvényhozás már 2017 óta napirenden tartja a kötelező iszlám hitoktatás bevezetését az összes iskolában és a felsőoktatásban. Balighur Rahman szövetségi oktatási miniszter előterjesztése szerint a diákoknak az ötödik osztályig arabul, majd tizenkettedikig urdu nyelven is el kell sajátítani a Koránt.

Mohammad Sarwar a három éve elhúzódó kirekesztő törvényjavaslatot akarja átverni az északi tartományban. Az iszlamista politikus korábban Skóciában élt és kereskedelemmel foglalkozott, majd belekóstolt a brit politikai életbe is.

2013. júliusában lemondott brit állampolgárságáról, visszatért hazájába, ahol a Pakisztáni Muzulmán Liga színeiben Pandzsáb tartomány vezetőjévé választották. 2015 elején lemondott posztjáról, miután nem értett egyet a kormány külpolitikájával és átigazolt a szintén iszlamista Tehreek-e-Insaf párthoz. A 2018. márciusi választásokon bekerült a pakisztáni szenátusba, majd augusztus 8-án ismét kinevezték az említett terület kormányzójává.

 

Kiemelt képünk forrása a Linga.org.

A témában olvasásra ajánljuk: 

Hitük miatt zárták ki a pakisztáni keresztényeket az élelmiszerosztásból

Iratkozzon fel hírlevelünkre