Az emeritus pápa kivirult, amikor meglátta a bajor tájat

XVI. Benedek emeritus pápa hétfőn kora délután visszatért Rómába négynapos németországi látogatásáról. A volt egyházfő gyengélkedő testvérét látogatta meg szülőföldjén.

A regensburgi egyházmegye hétfőn tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy a 93 éves XVI. Benedek pápa elbúcsúzott 96 éves testvérétől, Georg Ratzingertől. Talán ez az utolsó alkalom, hogy a két testvér találkozott egymással ezen a világon – írta az egyházmegye egy korábbi nyilatkozatában.

A látogatás végén Regensburg püspöke, Rudolf Voderholzer kísérte ki a repülőtérre az emeritus pápát. Mielőtt a volt egyházfő felszállt volna az olasz légierő repülőgépére, Bajorország miniszterelnöke, Markus Söder is üdvözölte őt. A Süddeutsche Zeitung Södert idézve azt írta, a találkozás „öröm és melankólia” pillanata volt.

A Vatican News híradása szerint az emeritus pápa gépe helyi idő szerint 13 órakor szállt le Rómában, 45 perccel később pedig XVI. Benedek és kísérete megérkezett a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorba.

Megható pillanatok: Benedek pápa hazatért elbúcsúzni

Rudolf Voderholzer püspök hétfői, regensburgi sajtótájékoztatóján méltatta a két testvér kapcsolatát. Azt mondta: mindenkinek olyan szeretetteljes testvéri kapcsolatot, összetartozást kíván, mint amilyen a Ratzinger fivéreké. A kettejük között lévő hűség, bizalom, önzetlenség alapja az élő hit Krisztusban, az Isten Fiában.

Az elmúlt napokban a két testvér kilenc alkalommal találkozott; ezek az alkalmak életerőt, örömet sugároztak. Minden alkalommal csendben „találták meg egymást”, ismerős gesztusokkal, imádságban. Regensburg püspöke úgy fogalmazott: XVI. Benedek utazása talán búcsú volt a bajor szülőföldtől is. Szemmel látható volt – idézte fel –, hogy az emeritus pápa kivirult, amikor látta az ismerős tájat, az ismerős ösvényeket, vagy az autó ablakából az embereket.

XVI. Benediktus Joseph Aloisius Ratzinger a bajoroszági Marktl városában született 1927-ben. Bátyja, Georg az utolsó élő családtagja; nővérük és szüleik családi sírboltban nyugszanak Ziegetsdorf temetőjében. Az emeritus pápa oda is ellátogatott.