XVI. Benedek pápa tanácsai, hogy minden nap egyre közelebb kerüljünk az üdvösséghez

A tavaly év végén elhunyt emeritus pápa több jótanácsot is megosztott arra vonatkozóan, hogyan kerülhetünk napról napra közelebb a Jóistenhez és ezáltal az örök élethez. A nagyböjti időszak kiváló lehetőség arra, hogy fokozatosan beépítsük az életünkbe azokat az apró dolgokat, amelyek nem csak hosszútávon, de rövidtávon is jót tesznek a lelkünknek.

Az egykori pápa szerint a legfontosabb a személyes kapcsolat kialakítása Istennel. Jó kereszténynek lenni nem azt jelenti, hogy erkölcsös, önmegtartóztató életmódot folytatunk, hanem azt, hogy minél közelebb engedjük magunkhoz a Jóistent. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, Benedek a következő szokások kialakítását javasolja.

Napi kétszer beszélgess röviden Istennel

Minden kapcsolat elhal, ha nem ápolják. Igaz ez a párkapcsolatra, családra, barátságra, de az Istennel való kapcsolatunkra is. Ezért mondta azt Benedek, hogy „egyetlen napot se kezdjünk, vagy fejezzünk be anélkül, hogy legalább röviden kapcsolatba lépnénk Istennel”. Nem feltétlenül kell elmondani egy imát, elég akár egy gondolat, egy gesztus, vagy egy rövid hálaadás.

Minden reggel köszönd meg Istennek a hit ajándékát

Utolsó nyilvános audenciáján, 2013. február 27-én megosztott egy rövid hálaadó imát. Arra biztatta a híveket, hogy minden nap mondják el és köszönjék meg a hitet, ami szerinte a legértékesebb kincs.

Így hangzik az ima:

„Imádlak, Istenem és szeretlek teljes szívemből. Köszönöm, hogy megteremtettél és kereszténnyé tettél”.

Minden napban találj valamit, aminek örülhetsz

XVI. Benedek úgy gondolta, minden ember tartós, hosszútávú boldogságra vágyik, nem pedig a múló jókedvre. Ehhez viszont meg kell találni a boldogságot a mindennapokban. A volt pápa ehhez néhány példát is összegyűjtött segítségül:

„örüljünk az életnek, a természet szépségeinek, egy jól elvégzett munkának, annak, hogy segíthetünk másokon, vagy az őszinte, tiszta szeretetnek. Ha figyelmesek vagyunk, sok más okot is találhatunk a boldogságra”.

Minden vasárnap vedd magadhoz Jézust az oltáriszentségben

„Én vagyok az az élő kenyér, amely a mennyből szállt le: ha valaki eszik ebből a kenyérből, élni fog örökké, mert az a kenyér, amelyet én adok oda a világ életéért, az az én testem” – olvasható János evangéliumában. Jézus ígérete szerint mindig jelen van az átváltoztatott ostyában. Ezért is mondta az a német pápa, hogy nem érdemes egyetlen vasárnap sem kihagyni a szentáldozás lehetőségét. „Ez (az áldozás) nem valami plusz teher, ellenkezőleg, bevilágítja az egész hetet”. 

Minden nap jegyezd fel, hogy milyen jelet kaptál Istentől

2009-ben XVI. Benedek pápa állt elő az újító ötlettel, hogy írjunk naplót, amelyben lejegyezhetjük, ha valamilyen jelet kapunk Istentől. A napló célja, hogy tudatosítsuk magukban: Isten jelen van a hétköznapok legapróbb dolgaiban is. Nem hagy magunkra, odafigyel ránk és szeret bennünket.

Gyönyörködj a műalkotásokban

Az egykori pápa nem csak nagyon szerette a zenét, de ő maga is művelte. Észrevette, hogy a műalkotásokon keresztül is el lehet jutni Istenhez. Ő maga személyesen egy Bach koncerten tapasztalta meg, hogy Isten szól hozzá a zenén keresztül. Úgy gondolta, hogy sok gyönyörű műalkotás van, amelyek utat mutatnak Istenhez és segítenek elmélyíteni a vele való kapcsolatunkat. Isten közelségét érezhetjük, ha belépünk egy gótikus templomba, vagy ha szakrális zenét hallgatunk. 

Élvezd ki a vicces pillanatokat

Egy 2006-os baváriai utazása során arra figyelmeztetett, hogy ne vegyük magunkat túl komolyan. „Nem vagyok az a fajta ember, aki folyamatosan vicceken töri a fejét. De szerintem nagyon is fontos, hogy lássuk az élet tréfás oldalát és ne vegyünk mindent nagyon komolyan” – mondta, majd hozzátette:

„Egy író egyszer azt mondta, az angyalok azért tudnak repülni, mert nem veszik magukat túl komolyan. Talán egy kicsit mi is tudnánk repülni, ha nem gondolnánk magunkat annyira fontosnak.”

Fordulj gyakrabban a szentekhez

A pápa mindig is nagy jelentőséget tulajdonított a szenteknek, akik ugyanolyan emberek voltak, mint mindenki más és életükkel példát mutattak mindenki számára. Szerinte minden hívő életében fontos lenne, hogy beszélgessen velük, hozzájuk forduljon a gondjaival és a közbenjárásukat kérje.

Legyen időd elcsendesedni

A mindennapok rohanása közepette szükség van arra, hogy rendszeresen legyen időnk egy kis csöndes magányra, amikor meghallhatjuk, amit Isten mondani akar nekünk.

„Egyáltalán nem meglepő, hogy a különböző vallási hagyományok nagy jelentőséget tulajdonítanak a csendnek és a magánynak. Ezek segítenek az embernek újra rátalálni saját magára és az Igazságra, amely az egész életnek értelmet ad”

– mondta még 2012-ben.

Forrás: Aleteia

A címlapképen XVI. Benedek pápa üdvözli a híveket az utolsó előtti vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádsága alatt vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre néző ablakából 2013. február 17-én.  Forrás: MTI/AP/Domenico Stinellis

Iratkozzon fel hírlevelünkre