A magyar kormány növeli a határon túli oktatási-nevelési támogatást

A magyar kormány a többszörösére növeli a határon túli oktatási-nevelési támogatást, és támogatja a Rákóczi Szövetség iskolabuszprogramjának elindítását Erdély szórványtelepülésein – jelentette be Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára sajtótájékoztatón szerdán Kolozsváron.

Az erdélyi szórványmegyék magyar oktatási szakembereinek jelenlétében zajló sajtótájékoztatón Panyi Miklós rámutatott: az egész Európára jellemző demográfiai fogyás a Kárpát-medencei magyarságot is különösen érinti. A csökkenő gyereklétszám miatt a határon túli magyarság számára nehézséget okoz a magyar anyanyelvű oktatási intézmények fenntartása, az anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférés, és ezekre a kihívásokra a magyar kormánynak reagálnia kell.

„Egy ilyen eszköz lehet az iskolabuszokból álló hálózat fenntartása, ami segíti a magyar anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférést” – mondta el Panyi Miklós. Hozzátette: ez fontos segítség a magyar családoknak, a helyi magyar közösségeknek és az iskoláknak is, hogy fenn tudjanak maradni.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett a magyar iskolát választók mellett, és emlékeztetett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a Magyar Állandó Értekezleten (Máért) tett tavaly novemberi bejelentésére, miszerint a kormány a jelenlegi 22 400 forintról a többszörösére növeli a határon túli oktatási-nevelési támogatást.

Elmondta: Kárpátalján a háborús nehézségek miatt januártól bruttó 100 ezer forintnak megfelelő összeget kapnak a magyar oktatás mellett döntők, és a következő tanévtől hasonló nagyságú összeg jut a többi határon túli magyar közösség magyar iskola mellett döntő tagjainak is.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke emlékeztetett: a szervezet a maga civil eszközeivel járul hozzá a külhoni magyar oktatás fenntartásához, és 2004 óta a Felvidéken strukturált iskolaválasztási programmal is jelen van. „E program mögött Magyarországon az elmúlt években egy nagyszabású társadalmi összefogás jött létre” – mondta, hozzátéve, hogy a székelyföldi megyék kivételével Erdélyre is kiterjesztették. Jövő tanévtől a Felvidéken tavaly beindított iskolabuszprogrammal is „rákanyarodnak” Erdélyre, 31 szórványtelepülésen vezetik be a magyar kormány támogatásával, az Iskola Alapítvánnyal együttműködve.

Csáky Csongor elmondta: a program keretében 11 erdélyi megyében mintegy félezer diákot szállítanak több mint száz településről 34 általános iskolába. Abban bíznak, hogy Erdélyben legalább akkora sikert arat a program, mint a Felvidéken – mondta -, ahol hatására 30 százalékkal nőtt az első osztályba beíratott gyerekek száma. Hangsúlyozta: nem púp akarnak lenni „a lét és nemlét között működő iskolák nyakán”, ezért a 9 személy szállítására alkalmas 36 iskolabusz teljes üzemeltetését vállalják. A járműveket 501 millió forintért vásárolták a magyar kormány támogatásával.

„Minden olyan támogatás, program, mely a magyar nyelvű oktatást tovább segíti, üdvözlendő” – jelentette ki Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke. A román Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai alapján arról számolt be, hogy 2012 és 2021 között Erdély 15 megyéjében 10 százalékkal, 1,05 millióról 940 ezerre csökkent a közoktatásban tanuló diákok száma. A létszámcsökkenés az alapfokú és középfokú oktatásban minden szinten tetten érhető, és a magyar közösségeket a román népességnél nagyobb mértékben érinti – mondta számokkal alátámasztva.

Az iskolabuszprogram helyszíneinek kiválasztásáról az MTI kérdésére elmondta: egy előzetes felmérés alapján azokat a településeket, iskolákat részesítették előnyben, melyek a legtöbb gyereket tudják bevonzani, hiszen a romániai iskolabuszprogram számos településen nem működik, rossz a jármű, vagy nincs, aki vezesse.

A 15 erdélyi megyében ingyenes délutáni oktatási programot is működtető alapítvány elnöke arról is beszámolt, hogy egyes településeken már kezdenek látszani az eredmények: nő a magyar iskolába iratkozók száma. A jövő évi beiskolázási program áprilisban indul az újabb támogatási eszközöket is hangsúlyozó kampánnyal.

(MTI)

A címlapképen Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke (b), Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára (k) és Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke (j) látható a Rákóczi Szövetség és az Iskola Alapítvány sajtótájékoztatóján az alapítvány kolozsvári székházában 2023. február 22-én. Forrás: MTI/Kiss Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre