Törvényt hoztak az erőszakos áttérítések ellen Indiában

Kontraproduktív törvényt hoztak Indiában: épp arra nem jó, amire kitalálták.

Manohar Lal Khattar miniszterelnök június 16-i felszólalásában kijelentette, hogy Haryana állam egy olyan törvénytervezetet készül benyújtani, amely büntetné a házassági, illetve egyéb célzattal kieszközölt erőszakos vallási áttérítéseket – írja az ICC.

„Míg az embernek meg van a joga ahhoz, hogy megválassza vallását, az erőszakos térítések nem tolerálhatóak” – jelentette ki a miniszterelnök.

India nyolc további államában is életben van ehhez hasonló törvény, azonban az ottani kormányok nem tisztázták, hogy a szövegezésben megjelenő „kényszerítés”, „erővel” és „rászedéssel” fogalmak pontosan mit takarnak.

Az áttérésekhez köthető, sok helyen kétértelmű törvények sok esetben jogalapot biztosítanak a szélsőségesek akcióihoz – legalábbis saját, de védhető értelmezésük szerint –, akik így

rendszeresen zaklatják a keresztény kisebbségben élőket.

A legtöbb konfliktus – már a törvénytervezet előtt is – a kereszténységre áttért emberek esetei körül alakul ki. Az Indiában egyre növekvő szélsőséges rétegben

uralkodó általános nézet szerint kizárt dolog, hogy valaki önként áttérjen a hindu vallásról Krisztus követésére, következésképp a vallásváltás mögött átverést, kényszerítést, megfélemlítést feltételeznek. 

A miniszerelnök azt is kijelentette, hogy többféle jövőbeni lépéssel tervezi a kormány megőrizni a társadalmi harmóniát a különböző közösségek között.

 

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre