Bese Gergő: Gyermekeink a jövő édesapái és édesanyái

A csalad.hu közösségi oldalán kétnapos konferenciát szerveznek az apák családban betöltött szerepeiről és ezek jelentőségéről, illetve a fiúnevelésről. A Pelus és nyakkendő elnevezésű konferencia első előadói Bese Gergő katolikus iskolalelkész és Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítói voltak, de videóüzenetben szólt a nagyérdeműhöz Bárdosi Sándor birkózó és Kovács András Péter (KAP) humorista is.

A most szerdai előadáson a „fiúnevelés – férfiminták hiányában” témája került terítékre; a fő üzenet az apa személyének nélkülözhetetlensége volt. Elsőként Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó videós tanúságtételét tekinthettük meg. A sportoló elmondta: ma már el sem tudja képzelni az életét családja, gyermekei nélkül, és a legjobb dolog az életében, hogy apa lehet.

Bese Gergő felhívta rá a figyelmet: a gyermek ajándék, aki által a legszentebb egység, a házasság gazdagodik. Felelősséggel tartozunk a jövő édesapáiért és édesanyáiért, akiket most gyermekeinkként kell nevelnünk – mondta. Kiemelte azt is: az anya- és apakép kialakulásával kapcsolatban számolnunk kell annak súlyos következményeivel, hogy a gyermekek fele ma mozaikcsaládban nevelkedik. A gyermekek az iskolákban, illetve a nevelés más területein is egy elnőiesedett terülen mozognak, ahol nehéz megtalálni a férfiideált.

Nekünk, papoknak, férfi nevelőknek és tanároknak abban kell segíteni – mondta előadásában Bese Gergő –, hogy támogassuk a gyermekeket, hogy merjenek tőlünk kérdezni, vagy merjék velünk megosztani félelmeiket, titkaikat, örömeiket. 

Kovács András Péter humorista – művésznevén KAP –, háromgyermekes édesapa szintén videóban üzent. Az apaszerep gyakorlásáról elmondta: nem kell apaként viselkedni és beszélni, hiszen a gyerekek átlátnak minden szitán. Élni kell ezt a feladatkört, mert a tettek és a viselkedés számítanak a gyerekek szemében. 

Apa konferencia a csalad.hu szervezésében. Balra Bese Gergő, jobbra Bedő Imre. Fotó: csalad.hu

Helyszíni előadóként Bedő Imre, a Férfiak Klubja megalapítója felhívta a figyelmet a konferencia címére, ami jelentőségteljes a mai világunkban. Kopp Máriát idézve, a „pelenkázz és tovább élsz” gondolatát bontotta ki. Rávilágított, hogy a mai világban egyfajta feminista kényszer nehezedik a férfiakra, hogy valamit tegyenek a gyermekükért. Ám a valóságban – minden kényszer nélkül – egészségvédő hatással is bír az apákra nézve, ha gyermekeik nevelésébe ők is bevonódnak. Manapság a férfiak többségben csak a munkahelyen élnek és a családban nincsenek jelen, a filmek többségében is esetlen figurákként jelennek meg.

Fontos tehát, hogy önbizalmat adjunk a férfiaknak!

Bedő előadásában rávilágított arra, hogy a 21. század férfiainak olyan evolúción kell keresztülmenniük, amire soha nem volt példa. Régen a férfi a házon kívül, de az udvaron belül dolgozott, a nő pedig a házban, így alkottak egy egységet, így vállaltak közösen felelősséget a család dolgaiért. Amióta elvárosiasodott az ember, azóta távolodtunk el a család egészséges rendszerétől is. Úgy kell beosztani a napjainkat, hogy az otthonlétre is méltó idő jusson – hangsúlyozta.

Fontos, hogy a családnak, a végtelenbe nyúló láncnak mi aktuális alakítói vagyunk. Felelősségünk van tehát abban, hogy milyen családban élünk! Erős láncszemek kell legyünk a családban férfiként és nőként is.

A fiúnevelésben fontos a férfivá, a családalapításra való nevelés, hiszen a nők általában ösztönösen megtalálják helyüket a szülés után, de a fiúkat nevelni kell. Ebben különösen nagy felelőssége van a ma társadalmának, fontos, hogy visszaépítsük a gyakorlatba ezt, ami az elmúlt évtizedek során kikopott – emelte ki az előadó.

 

Az egyház mindig jelen volt a családok életében

Az apákról és a fiúnevelésről szóló konferenciával kapcsolatban Bese Gergő atyát külön is megkérdeztük:

– Miért fontos a papi jelenlét egy apa-fiúnevelés konferencián? 

– Megtisztelő, hogy bevonásommal megszólíttatott az egyház, hogy nem csak egy pedagógust, hanem egy papot is meghívtak a személyemben. Az egyház ugyanis örök időkön át jelen volt a családok életében – ahogy most is! Csak a liberális társadalmi felfogás próbálja eltüntetni a történelmi egyházakat a hétköznapi életvitelből. Fontos üzenet a társadalomnak, hogy az egyház is részt kíván venni abban a munkában, ami a jövő építését jelenti. És kik a jövőnk? A fiatalok!

– Már kiskorban is fontos, hogy jó apákat és anyákat neveljünk. Hogyan érhetünk el ebben sikereket?

– Ha tudunk foglalkozni a fiatalokkal, és sikerül az elmúlt évtizedetek rossz példáin változtatni, akkor lehet, hogy a 21. század további része egy fokkal jobb lesz. 

Nagyon fontos, hogy tudatosítsuk a gyermekekben, hogy ők a jövő édesapái és édesanyái. Anyává és apává válni nem az utcán fognak és nem az érettségi után kell erre felkészülni, hanem már a születéstől foglalkozni kell a dologgal. Első körben a szülők feladata, hogy a gyermek nemének megfelelően a társadalom szempontjából is egészséges gondolkodású anyákat, érzékeny nőket, vagy a fiúkból belevaló, a reá bízottakért felelősséget vállaló apákat neveljenek. Bedő Imre nagyon jól szemléltette ennek fontosságát a régi világ-béli, társ-anya-apa-szülői szerepek egymásba kulcsolódásáról. Hiszen egymást segítenie kell a férjnek- és a feleségnek, az anyának, az apának a családon belül. Manapság sokan abba a hibába esnek, hogy egymás energiáit oltják ki. Vissza kell találni ehelyett az erő összeadásához. 

Fotó: Ficsor Márton

–  Előadásában szót ejtett arról, hogy sok gyerek olyan titkokat oszt meg önnel, amiket esetleg még a szüleinek sem mert elárulni. Az iskolalelkészben, a papban milyen támaszra, barátra lelhetnek a gyermekek?

– Iskolalelkészként nem könnyű a feladatunk, mert él egy negatív társadalmi sztereotípia az egyház és a papok személyét illetően. Ebben egyes papkollégák gyengéit akarják kidomborítani – mint mondjuk a pedofília –, és ez bizalmatlanságot szül a társadalomban. Papként érzékeljük, hogy ennek a liberális világnak a célkeresztjében állunk, de erős a küldetéstudatunk, és így vállaljuk a feladatokat. A negatív sztereotípiákkal szembemenve kell bizalmat építeni úgy, hogy ne legyünk megalkuvóak, de nyitott szívűek maradjunk a hozzánk fordulók irányában. Nem könnyű, de nem lehetetlen. 

Egyre több olyan gyermek érkezik az iskolánkba széthulló családokból, mozaikcsaládokból, akik és a férfiideált – mondjuk – a celebvilágból, a filmekből állítják fel maguknak. El kell kezdenünk mindezt helyretenni, a zavaros víztől a tisztább forrás felé vezetni a gyerekeket. Ez persze csapajáték, amelyhez kell egy nagyon jó tanári közösség, és szükséges, hogy egyetértés legyen az iskolalelkésszel. De kell a nyitott szülő is, hogy elfogadja a pedagógus és a pap tanácsait, annak érdekében, hogy ne utóbb ébredjen rá, hogy hamarabb kellett volna férfivá nevelnie gyermekét.

 

Pelus és nyakkendő – Apák a családban

Igazi életünk színtere a család. Példaképünk Bedő Imre

Az erkölcsi értékek ugyanazok maradnak. Példaképünk: Bedő Imre

Feltámadás után nem lehetünk szomorúak! – Bese Gergő a Vasárnapnak

 

Kiemelt képünk forrása: csalad.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre