Balról ütik, jobbról védik a természetes családmodell mellett kiálló lengyel elnököt

A konzervatív szempontból kiemelt jelentőségű választási dokumentum, amelyet múlt szerdán látott el kézjegyével a június 28-i elnökválasztáson újrainduló Andrzej Duda elnök, többek között az eddigi családtámogatások megőrzését, valamint a gyermekek LMBT-ideológiával szembeni védelmét ígéri. A regnáló államfő ebben többek között arról biztosítja honfitársait, állami intézményekben gátat szab az lmbtq- és genderpropagandának és a természetes családmodell mellett foglal állást.

„Semmilyen körülmény, így egy választási kampány sem igazolhatja egy társadalmi csoport dehumanizálását vagy a homofób retorikát” – írta idegesen Adam Bodnar az aláírást követően interneten közzétett nyilatkozatában. Úgy látta: az LMBT-rövidítés nem ideológiát jelent, hanem „meghatározott nemi identitású embereket”.

„A családvédelem teljesen természetes dolognak tűnik” – jelentette ki ezzel szemben hétfőn Radoslaw Fogiel, a Duda jelöltségét támogató kormánypárt, a PiS (Jog és Igazságosság) szóvivője. Arra reagált, hogy az elnököt az ellenzéki jelöltek, valamint a külföldi sajtó egy része az LMBT-ről szóló kijelentése kapcsán a társadalmi konfliktusok szításával, a homoszexuális személyek hátrányos megkülönböztetésével vádolta meg. 

Fogiel szerint a Családvédő Charta „nem sérthetett meg senkit”, az erre hivatkozó negatív reakciók pedig manipuláción alapulnak, és „lényegében kihasználják a bizonyos nemi identitású személyeket a politikai harcban”. Az emberi személyiség korlátozása kizárólag a szexualitás témájára, bántó – tette hozzá a szóvivő.

Duda ugyanis szerdán, utalva a lengyel alkotmányban foglalt felfogásra – amely egy nő és egy férfi kapcsolataként határozza meg a házasságot –

megengedhetetlennek nevezte, hogy azonos nemű párok gyermeket fogadhassanak örökbe. „Ilyen megoldást nem lehet bevezetni, ez idegen ideológia” – jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy a gyermekeket védeni kell az LMBT-ideológiával szemben, a szülők joga pedig az, hogy maguk döntsék el, milyen szellemben nevelik őket. Ezzel arra utalt, hogy fő elnökválasztási riválisa, az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester tavaly meghirdette az LMBT-charta nevű programot, amelynek oktatásügyre vonatkozó része a fővárosi iskolákban a szexuális nevelés olyan formáit vezette volna be, amelyek a bírálók szerint idő előtt felébresztenék a nemi ösztönt a gyermekeknél.

A beszédét követő bírálatokra reagálva, Duda egy szombati kampánygyűlésén aláhúzta: az LMBT-mozgalomnak és ideológiájának alakulása nyomon követhető a történelemben, ezt a tényt tagadva most egyesek „arról próbálnak meggyőzni minket, hogy nem ideológiájáról, hanem (konkrét) emberekről van szó”. Rámutatott: az LMBT-mozgalommal és ennek ideológiájával a homoszexuálisok egy része nem is azonosul.

„A kommunizmus idején a gyermekekre rákényszerítették az iskolákban a kommunista ideológiát. Ez bolsevizmus volt. Ma is új ideológiát próbálnak gyermekeinkre rákényszeríteni, ez amolyan neobolsevizmus” – jelentette ki.

Lengyel elnök: az LMBTQ rosszabb, mint a kommunizmus

Vasárnapi Twitter-bejegyzésében Duda az említett fellépéseiről beszámoló külföldi sajtóhoz, többek között a Reuter és az AP hírügynökséghez fordult, azt állítva, hogy szavait kontextusukból kiszakítva idézték. Aláhúzta: ő is a sokszínűség és az egyenlőség híve, ugyanakkor „a tolerancia ürügyével nem szabad semmilyen kisebbség meggyőződését a többségre rákényszeríteni”.

 

MTI, Vasárnap.hu

Kiemelt képünk forrása a Twitter.

Andrzej Duda az lmbtq-ideológiáról. Vasárnap.hu-grafika.