Kuruzsló orvosok Iránban?

Az iráni kormány újfajta vizsgarendszert vezetett be az ország minden egészségügyi hallgatója számára.

Bizonyára mindenki rengeteg koronavírusos mémet látott már az elmúlt három hónapban. Az interneten keringő gyöngyszemek egyike itt is elférne, az Iránból érkező hírek kapcsán rögtön ez ugrott be.

Ki ne hallott volna már kínai orvoslásról, évezredes praktikákon alapuló gyógyításról? Na és az iszlám medicináról?

Az iráni Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy mostantól az összes egészségügyi hallgató – általános orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek stb. –köteles vizsgát tenni iszlám medicinából is, adta hírül az International Christian Concern

A helyzetnek több árnyoldala van, de az országban egyébként is nehéz körülmények között élő keresztények így ezen a területen is elesnek a lehetőségtől, hogy magasan kvalifikált szakmai képesítést szerezzenek, „fehér galléros” munkát vállaljanak.

Többen aggodalmukat fejezték ki az iszlám gyógymódok rendszerszintű bevonásával kapcsolatban, mivel a módszerek alkalmazása sokszor több kárt okoz a beteg számára, mint hasznot. Iránban a koronavírussal megfertőződött páciensek száma is igen magas. Az ottani egészségügyi rendszert kritizálók hangsúlyozzák: az iráni egészségügy egyre kevésbé áll szakmai alapokon, a modern módszereket inkább elvetik, ráadásul a tömeges imaalkalmakat sem korlátozták úgy, ahogy azt a nemzetközi egészségügyi szempontok megkövetelték volna.

 

Kiemelt képünk forrása a Spiceography.

Iratkozzon fel hírlevelünkre