Már online is megváltoztathatod a vallásod Törökországban

Érdekes döntést hozott meg a török kormány, új funkcióval bővült a török „ügyfélkapu”.

Az itthoni Kormányablak török megfelelője új funkciót vezetett be: ezentúl az online téren keresztül is megváltoztathatják vallásukat a polgárok, adta hírül az International Christian Concern. Egészen új irányt mutat ez a kormányzatban, ha a három évvel ezelőtti személyi igazolványokat ért módosítást is tekintetbe vesszük: azóta ugyanis nem szerepelhet a személyi adatok között az állampolgár vallása.

Korábban a vallásváltás – legalábbis ami a hivatalos köröket érinti – kissé hosszadalmasabb és bürokratikusabb folyamat volt; a Polgári Nyilvántartási és Állampolgársági Hivatal főigazgatóságához kellett engedélyért folyamodni.

A jelen döntés azonban, mintha ellent mondana a pár évvel ezelőttieknek, a mostani állás szerint ugyanis a török kormány mégiscsak igényli azt, hogy hivatalos papírokon szerepeljen az állampolgárok vallási meggyőződése, ez pedig több kérdést is felvethet.

Az iszlámról áttért, illetve egyéb vallású emberek korábban is gyakran kérték gyerekeiket, hogy az iskolákban tartott iszlám órákon ne vegyenek részt, a feszültség jelen volt eddig is a rendszerben. A Törökországban élő örmények, görögök, asszírok – többségükben jellemzően mind keresztények – attól tartanak, újabb kihívások elé nézhetnek a jelen törvénykezés következtében.

 

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre