Tállai András: a számok cáfolják Karácsony Gergelyt

A főpolgármestert a számok cáfolják, aki azért siránkozik, mert elherdálta a hídfelújítás fedezetét - nyilatkozta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzet hétfői számában.

Szó sincs kormányzati megszorításról, a főváros anyagi ellehetetlenítéséről, Budapest jövőre tízmilliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat, mint idén – jelentette ki az államtitkár.

A 2021-es költségvetés 857 milliárd forint önkormányzati támogatást tartalmaz, ami 118 milliárd forinttal, azaz 16 százalékkal több az ideinél. Továbbá a gazdaságvédelmi akcióterv részeként számos beruházás és munkahelyteremtő fejlesztés indul jövőre, a gazdasági növekedés pedig várhatóan öt százalék lesz, ami jelentősen növelheti a települések iparűzési adó bevételét is – nyilatkozta Tállai András.

A kormány ezen felül jövőre is támogatja az önkormányzati beruházásokat a Modern városok és a Magyar falu programmal, és uniós támogatásokra is lehet számítani. Mindezek összértéke megközelíti a négyszázmilliárd forintot – fűzte hozzá.

A járvány elleni védekezés költségeiből azonban mindenkinek ki kell vennie a részét, erről szól az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulása, ami azonban nem kormányzati elvonás, hanem országos együttműködés, amelynek keretében gazdagabb települések fizetnek a szegényebbeknek – fogalmazott.

Ebben azonban a főváros politikai vezetői, élükön Karácsony Gergellyel, úgy látszik nem akarnak részt venni, számukra a szolidaritás nem jelent semmit – jegyezte meg Tállai András.

Az államtitkár szerint nem igaz, hogy a fővárosnak kevesebb pénzből kell gazdálkodnia jövőre.

Valójában tízmilliárd forinttal több marad Budapestnél. Bár szolidaritási hozzájárulás címén a fővárosi önkormányzatnak 21 milliárd forinttal többet kell fizetnie a szegényebb önkormányzatok megsegítésére, ám Budapest nagyjából 25 milliárd forinttal több helyi iparűzési adó bevételre számíthat jövőre, miközben az állami támogatása is hétmilliárd forinttal emelkedik – mondta.

Tállai András úgy vélte: egy alkalmas városvezető nem herdálta volna el a Lánchíd felújítására félretett pénzt.

A rekonstrukció körüli fővárosi káoszból azonban látszik, hogy Karácsony Gergely nem alkalmas vezető – jelentette ki.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 3-án. MTI/Balogh Zoltán

A Fidesz-KDNP Karácsonynak: Hova lettek a milliárdok?