Péntek estétől megnyíltak az osztrák és szlovák határátkelők

Péntek estétől megnyílik az összes átkelő a szlovák-magyar és az osztrák-magyar határon - jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

“A mai külügyi és határrendészeti egyeztetések eredményeként jó hírrel zárhatjuk a napot: mind a szlovák-magyar, mind pedig az osztrák-magyar határon újra megnyílt az összes átkelő, tehát azok is, amelyeket korábban a koronavírus terjedésének lassítása érdekében lezártunk” – írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán péntek este megjelent bejegyzésében.

 

“Ma estétől 34 átkelőn léphetünk át Szlovákiába és 30 átkelőn Ausztriába, így véget vethetünk tehát a hosszú kerülőknek” – tette hozzá.

A határátkelés szabályai a koronavírus miatt elrendelt korlátozások előtti állapotra változtak vissza a két határszakaszon – olvasható a rendőrség honlapján.

A magyar-szlovák határátkelőhelyeken és határátkelési pontokon 2020. június 5-én 18 órától, míg a magyar-osztrák határátkelőhelyeken és határátkelési pontokon 19 órától a teljes határellenőrzés megszűnt.

Egy hónappal  ezelőtt a magyar-szlovák határon Tornanádaskánál új átkelő nyílt, amit a térségi települések polgármesterei kezdeményeztek, tekintettel az ingázó munkavállalókra és a környéken működő vállalatokra.

Kiemelt képünkön rendőrök ellenőrzik a személyforgalmat a vámosszabadi határátkelőhelyen, a magyar-szlovák határon 2020. június 5-én. MTI/Máthé Zoltán