Több mint másfél ezer kiskorú után nyomoz a rendőrség

Jelenleg 1622 kiskorú után nyomoz a rendőrség – tájékoztatta lapunkat az ORFK Kommunikációs Szolgálata. A hatóság felhívta rá a figyelmet: sokkal nagyobb eséllyel találják meg az eltűnt személyt, ha azonnal bejelentést tesznek a hozzátartozók. A 24 órás várakozási idő tehát tévhit!

A kiskorúak eltűnése miatt regisztrált hatályos körözések száma jelenleg 1622 fő, melyből 1168-an fiatalkorúak és 454-en gyermekkorúak – közölte megkeresésünkre a Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

Mint arról korábban beszámoltunk, egyre több gyermek tűnik el vagy szökik meg, jellemzően nem családból, hanem nevelőszülőktől vagy gyermekotthonokból. A szökések egyik leggyakoribb oka a bántalmazás, a rossz bánásmód, illetve az erőszak. Mindezek mellett a kamaszok, kiskamaszok esetében sajnos egyre gyakrabban előfordul, hogy online kötnek „barátságokat” rossz szándékú ismeretlenekkel, akik aztán elcsábítják őket otthonról, ügyelve arra, hogy a megvezetett kiskorú ne árulja el senkinek, kivel és hol találkozik.


A körözési eljárások során a rendőrség jellemzően megtalálja az eltűnt kiskorúakat. Az, hogy mikor kerül elő a csellengő, számos tényező függvénye, befolyásolják az eltűnés körülményei, oka és helyszíne is. – Az eltűnés hátterében álló okok, személyi körülmények megismerése azért fontos a rendőrség számára, mert ezek ismeretében tudja eldönteni, mérlegelni, hogy elsődlegesen mely intézkedések végrehajtása szükséges.

Az eltűntek felkutatásának hatékonyságát növeli, ha minél előbb a hatóság tudomására hozzák az eltűnést,

illetve minél részletesebb és pontosabb információval szolgálnak az eset körülményeiről, valamint fényképet adnak át az eltűnt személyről a rendőrségnek – tudatta lapunkkal a sajtóosztály. Felhívták a figyelme arra is: tévhit, hogy csak 24 órával az eltűnés után lehet bejelentést tenni.

A Police.hu oldalon teszi közzé a rendőrség az eltűnt személyek listáját.

Általánosságban elmondható, hogy az eltűnt kiskorúak 30%-a a bejelentés megtétele után 1 napon belül, újabb 30%-a a bejelentés után egy héten belül, míg 35%-a 1 hónapon belül előkerül. A rendőrség tájékoztatása szerint a fennmaradó 5%-ba tartoznak azok a kiskorúak, akik esetében a hatóság vélelmezi a tartózkodási helyet, de valamilyen okból nehézkes a felkutatásuk: külföldön tartózkodnak vagy bújtatják őket, de ide sorolhatók a Magyarországon menekült státusszal rendelkező külföldi kiskorúak is.

A szakemberek szerint a legtöbb, amit tehetünk, hogy sokat beszélgetünk gyerekeinkkel, odafigyelünk a kapcsolataikra, sérelmeikre, és biztosítjuk őket arról, hogy bármi is történjen, a családi otthon ajtaja mindig nyitva áll előttük. Ha pedig mégis megtörtént a baj, a legfontosabb a rendőrség azonnali értesítése, hogy mihamarabb megkezdhessék a nyomozást.

Valóra vált rémálom: amikor nem jön haza a gyerek…

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre