Gyurcsány trágár hagyatéka még hosszú ideig velünk marad

Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde kitörölhetetlen nyomot hagyott a hazai politikai életben - megvátoztatta mindazt, amit addig a politikai korrektségről, tisztességről, illetve az országvezetők felelősségéről gondoltunk. A 2006-os „igazságbeszéd” nagyban hozzájárult a baloldali és liberális pártok következő évekbeli választási kudarcaihoz is.

A 2006 áprilisában megtartott kétfordulós országgyűlési választás az MSZP-SZDSZ koalíció győzelmét hozta, és ezzel Magyarország miniszterelnöke ismét Gyurcsány Ferenc lett. Először 2004 őszén sikerült neki a mutatvány, miután Medgyessy Pétert saját pártja (illetve annak koalíciós partnere) lemondásra kényszerítette.

Medgyessy félreállítása érdekében – akkor még a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium vezetőjeként – a háttérből szervezkedve maga Gyurcsány is sokat tett.

Gyurcsány Ferenc  beszédet mond, 2006. (Forrás: Flickr.com)

A 2006-os győzelmet követően aztán az MSZP-frakció a balatonőszödi kormányüdülőbe vonult vissza a kampány fáradalmait kipihenni, valamint a következő négy év programját átbeszélni. A nem sajtónyilvános rendezvényen Gyurcsány párttársai előtt felszólalva ismertette az ország valóságos – és válságos – gazdasági helyzetét. Egyebek közt elmondta, hogy százmilliárdos nagyságrendű költségvetési kiigazításra van szükség – még az önkormányzati választások előtt. Mint fogalmazott:

„Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi.”

Az MSZP politikusainak többsége igencsak meglepetten fogadta az ország gazdasági helyzetéről szóló rendhagyó „beszámolót”. A „reformnak” nevezett megszorítások bevezetésének ötlete is aggodalommal töltötte el a szocialisták vezetőit, kiváltképpen pár hónappal az önkormányzati választások megtartása előtt. A népszerűségvesztéstől sok politikus tartott, főleg az MSZP vidéki képviselői, polgármesterjelöltjei.

Gyurcsány Ferenc plakátja 2006 tavaszi országgyűlés választáskor (Forrás: Flickr.com)

Gyurcsány beszédét 2006. szeptember 17-én ismeretlenek CD-n, mp3 formátumban eljuttatták a Magyar Rádiónak, az RTL Klubnak és az Origónak.

„Jöttek páran, akik nem szarakodtak azon, hogy a megyei önkormányzatban lesz-e majd helyük, vagy nem, hanem megértették, hogy másról szól ez a k∗∗va ország…”

– hallhatták a meglepett újságírók Gyurcsány Ferenc szavait a felvételen. A beszéd még aznap 16 órakor adásba került, eredetiségét az RTL Klub kérdésére Gyurcsány Ferenc is elismerte. Estére a miniszterelnök és kormánya lemondását követelő tüntetés-sorozat indult.

Az őszödi beszéd sok mindenre rávilágított – nemcsak a baloldali-liberális kormányzás gyengeségeire, hanem arra is, hogy a megválasztott magyar kormány nem tiszteli a hazáját, választópolgárait, őket csak megtéveszteni szándékozik saját jóléte és kényelme elérése végett.

„Elk∗∗∗tuk! Nem kicsit, nagyon!”

Gyurcsány Ferenc szavai bemutatták, hogy az MSZP-SZDSZ kormány folyamatosan visszaélt a hatalmával, illetve a magyar emberek bizalmával.

Az őszödi beszéd túl azon, hogy elmélyítette a kormányzó pártok iránti bizalmatlanságot, egy minden korábbinál súlyosabb morális válságot is előidézett. 2006 szeptemberének közepén már országos szintű tüntetéssorozat kezdődött, a 2006. október 1-jén megtartott önkormányzati választás pedig – a történtek fényében nem meglepő módon – a Fidesz-KDNP elsöprő győzelmével zárult.

A Fidesz az önkormányzati választások után 72 órás politikai „ultimátumot” adott Gyurcsánynak a lemondásra, aki ennek ennek „természetesen” nem tett eleget – helyette bizalmi szavazást kezdeményezett maga ellen. A voksolás meg is történt, melynek során az akkori kormánypártok egyhangú támogatásukról biztosították a miniszterelnököt. Mindez csak olaj volt a tűzre: az utcai megmozdulások végül október 23-án központilag irányított „rendőrterrorban” csúcsosodtak ki.

Az őszödi beszéd kiszivárogtatói máig nem ismertek, mindenesetre a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi vizsgálata szerint kizártnak tekinthető, hogy a kormányüdülőben zajló ülést kívülről hallgatták volna le.

Bárhogyan is történt, egy biztos: Gyurcsány beszéde nagyban hozzájárult az MSZP hosszú évek óta tartó agóniájához. Ugyanakkor ő maga – mint saját pártja, a DK országgyűlési képviselője – köszöni szépen, jól van, sőt – épp a napokban mutatta be saját divatmárkáját, a Special Feri Edition-t…

Tóth Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre