Katolikusokat provokál a Comedy Central

Ha nem értik, miről szól a szentáldozás, nem baj. Ha bugyután viccelni próbálnak vele, az baj.

A közelmúlt botrányos eseményei (a Népszava grafikája és Kuncze Gábor megosztása) után most a Comedy Central rúgott bele a keresztényekbe, illetve elsősorban a katolikusokba.

A humort középpontba állító kereskedelmi csatorna Facebook-oldalán osztott meg egy videót, amely egy 2020-ban már létező nehézséget vet fel a szentostyával kapcsolatban. Azonban ez a kérdés megnyugtatóan rendeződött, megfelelő módon tudnak szentáldozáshoz járulni a gluténmentes diétára kényszerülő hívek.

A videó azonban nyíltan szentséggyalázóvá válik, amikor a „megrágom és kiköpöm” fordulattal próbál viccelni, miközben egyébként a katolikus hit lényegét parodizálja. (Korunk erős törekvése, hogy nevetségessé váljon minden, ami szent.) Ugyanígy akkor, amikor rizs- és proteinszeletet „áldatna meg” papjával a videó egyszeri hívője, akit egyébként épp olyan tudatlan és felkészületlen karakterként ábrázolnak, mint amilyenek bizonyára a kisfilm készítői. 

A kisfilm második részében – a végtelen humor jegyében – az átváltoztatott szentostya vásári csipszként, a pap pedig bárgyú árusként jelenik meg, a videó tehát a papságba is rúg egyet a „haladjunk a korral” jegyében.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a Facebookon reagált a videóra. Felhívták a figyelmet: a kisfilmet éppen áldozócsütörtökön osztotta meg a csatorna. Mint írták, „mi nem tudunk nevetni” a látottakon. 

Ahogy mi sem.

 

A témában olvasásra ajánljuk:

In nomine Patris, reverenda alatt pálinkát visz…