A járvány idején nő a szerencsejáték-függőség kialakulásának kockázata

A koronavírus-járvány miatt leszűkült a társas érintkezés lehetősége, és ez növeli a szerencsejáték-, illetve online függőség kialakulásának kockázatát, különösen a gyermekeknél - hívja fel a figyelmet a Katolikus Karitász az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

A segélyszervezetet ezért összeállított egy internetes oldalt a szerencsejátékról és online függőségről, annak tüneteiről, kialakulásáról és felismeréséről. A www.jatekfuggosegnelkul.hu honlapról megtudható az is, hogy hova fordulhat, milyen segítséget kérhet az, aki, vagy akinek a családtagja, ismerőse érintett – olvasható a közleményben.

Azt írták: a koronavírus-járvány előtt becslések szerint Magyarországon 1,5-2 millió ember játszott szerencsejátékot, és közel 200 ezer ember szenvedett játékfüggőségben. Ez a szám a koronavírus-járvány alatt emelkedhetett.

A járvány idején elmaradtak a közösségi programok, elterjedt az otthoni munkavégzés és az online oktatás miatt leszűkült a társas érintkezés. „Többet ültünk a számítógép előtt, többször volt kezünkben a telefonunk és fennáll a veszélye, hogy a járvány elmúltával sem változik a helyzet. A mérték nélküli játék vagy gépezés, a telefonozás függőség kialakulásához vezethet”, „digitális karanténba zárhatjuk saját magunkat, ha nem figyelünk a függőségre utaló jelekre” – fogalmaztak, hangsúlyozva, hogy a legnagyobb veszély a gyermekeket fenyegeti.

A közleményben felsorolják a figyelmeztető jeleket is. Ilyenek: ha a munkaidő, vagy az iskola rovására játszunk; ha a játék miatt gondterheltté válik a magánéletünk; ha egyre több pénzt költünk az online játékra, és késztetést érzünk, hogy visszanyerjük, vagy még többet nyerjünk; ha az utolsó fillérünket is eljátsszuk, ha kölcsönkérünk, vagy eladunk valamit, hogy játszhassunk; ha már az alvásban is zavar a játék; ha valamilyen törvénysértő dolgot teszünk, hogy játszhassunk, vagy ha annyira belefeledkezünk a játékba, hogy teljesen kizárjuk a környezetünket.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre