Az apás szülés mellett érvel a családvédő alapítvány

Az apás szüléseket Magyarországon egységesen valamennyi kórházban engedélyezni és támogatni kellene a jelenlegi járványügyi helyzetben is - hívja fel a figyelmet petíciójában az Aquarius Élet-Mű-Hely Alapítvány. Véleményük szerint az apa jelenléte a szülésnél azért is fontos és indokolt, mert óriási biztonságérzetet ad és növeli a komfortérzetet a szülő nő számára, ami többek között csökkentheti a komplikációk és a szükséges orvosi beavatkozások számát.

Az apás szülés csökkenti a komplikációk és a szükséges orvosi beavatkozások valószínűségét, mivel jelentősen gyengíti a szülő nő félelmeit és szorongásérzetét – fejtik ki a petíció beküldői. A felhívás arra is kitér, hogy ha már a várandósság idején mérsékeljük ezen félelmeket és szorongásokat, azzal csökken a kismamák kortizol termelése, s így a magzati idegrendszer egészségesebben fejlődhet.

Az apa mint dúla

Az Aquarius Élet-Mű-Hely Alapítvány megfogalmazása szerint azért is fontos a szülés során az apa jelenléte, mert „dúlaként” tudja segíteni az édesanyát, minden szinten támaszt nyújtva; enyhítheti a fáradását (egyszerűen csak azzal, hogy a karjaiban tartja), masszírozással csökkentheti a fájdalmait. Illetve egyszerű szavakkal is segíthet. Ezek mind gyorsítják a szülést, feleslegessé teszik az orvosi beavatkozásokat. A szülésre közösen felkészült párok kötődése egyébként már a várandósság alatt erősödhet, ezt pedig a közös szülésélmény általában még inkább elmélyíti – nem beszélve a családdá, apává és anyává válás folyamatáról.

Kevésbé terhelik meg a rendszert

A petíció megfogalmazása szerint a szülésre felkészült párok a jelenlegi túlterhelt egészségügy számára is segítséget jelentenek, mivel szinte önjáróak a szülészeten, kevésbé igényelnek figyelmet és támogatást a szülészorvos és szülésznő részéről a vajúdás órái során, és a csak a szülés végén, a kitolási szakaszban van szükségük a személyzet szakszerű jelenlétére és aktivitására.

Az Aquarius Élet-Mű-Hely Alapítvány felmérése szerint az apák szívesen öltenek védőfelszerelést, akár saját költségükre is, csak hadd lehessenek jelen a szülésnél párjukat támogatva, császármetszés esetén is!

„A gyermek egészséges fejlődése szempontjából az apa jelenléte és aktív szerepvállalása szintén tudományosan bizonyított tény és társadalmilag is elvárt a jelenkorban. Az apák ennek igyekeznek is megfelelni, és igénylik, hogy részt vehessenek a várandósság kísérésében és a szülés során is. Érzékenyen érinti őket, hogy most nem tehetnek eleget eme vállalásuknak.”

Nincs nagyobb kockázat

Végezetül arról a hibás gyakorlatról is olvashatunk a petícióban, hogy koronavírus-fertőzés esetén nem engedik be vajúdó párjuk mellé az édesapákat:

„Mivel a leendő anya, apa és baba egy háztartásban élnek, ha egyikük koronavírus fertőzött, a család többi tagja is már az vagy hamarosan átesik a fertőzésen, tehát egymástól való elkülönítésüknek semmi értelme, így az apás szülések akadályozása sem indokolt. A kórházi személyzet számára is irreleváns, hogy egy vagy három fertőzött személlyel találkoznak egy légtérben egy ilyen intenzív légzéssel-vérzéssel-verejtékezéssel-magzatvíz folyással járó folyamatban, mint a szülés. Egyedül a fertőzött család elkülönítése, esetleg korábbi hazaengedése indokolt a kórház többi paciensének és személyzetének védelmében.”

Az ambuláns szülés viszont indokolt lehet

A petíció készítői arra is kitérnek, hogy – felmérésük szerint – a párok jelentős része örülne egy korábbi hazabocsátásnak a kórházból a jelenlegi járványügyi helyzetben.

A teljes petíciót elolvasni és aláírni itt tudjuk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre