Május elején újabb két támadást hajtottak végre fuláni fegyveresek keresztények ellen

Nigeria romok a fulánik után WWM

Újabb áldozatai vannak a kifejezetten keresztényeket célzó támadásoknak. Május elején két napon is lecsaptak a fuláni fegyveresek. Egy keresztény középiskola vezetőjét és családját támadták meg, két nappal korábban pedig négy emberrel végeztek.

A Kwallból Miango városába vezető úton május 3-án négy motoros tartott úti célja felé, amikor tüzet nyitottak rájuk a fulánik. A 24-26 éves férfiak közül hárman azonnal életüket vesztették. Egyiküket még sikerült elszállítani a miangói Enos Kórházba, azonban túl sok vért veszített, nem élte túl a támadást. Hárman közülük az evangélikus egyházhoz tartoztak, a negyedik áldozat baptista volt. Temetésükről a katonaság és a rendőrség gondoskodott, rendőrautó kísérte a gyászmenetet a temetőhöz.

Két nappal később a Messiásról elnevezett középiskola igazgatójára és családjára csaptak le a fegyveresek. A koronavírus miatt zárva tartó iskolát nyolc fegyveres támadta meg. A tiszteletes és családja aludtak, mikor rájuk törtek. Bayo Famonure tiszteletest jelenleg a Barkin Ladi-i kórházban ápolják. Feleségét, Na’omit és két gyermekét lábon lőtték, mostanra mindannyian stabil állapotban vannak. Az asszonynak az incidenst követő napon életmentő műtéten kellett átesnie, hogy állapotát stabilizálják, a tiszteletes azonban elmondta, ő hálás az Istennek, mert a röntgen kimutatta, nincsenek Na’omiban golyók, és a szervei sem károsultak a lövéstől. Bár őt magát fejbe akarták lőni, mégis túlélte a támadást. Mint fogalmazott, 

„áldom az Urat, mert mind itt beszélgetünk.”

Az iskolát már hat évvel ezelőtt, 2014-ben is érte támadás. Akkor is a régióban lévő keresztény jelenlét meggyengítése volt a cél.

Január 30-án a Christian Solidarity International (CSI) genocídiumnak, azaz népirtásnak nevezte a Nigériában zajló erőszakos eseményeket és cselekvésre szólította fel az ENSZ-t . Azóta a témáról sokáig hallgató elnök is elismerte, hogy az országban pusztító Boko Haram terrorszervezet kifejezetten a keresztényeket célozza. A fulánikról nem esett szó, bár 2019-ben többen haltak meg kezük által, mint a „hivatalos” terroristák merényleteiben.

 

Kiemelt képünk illusztráció, forrása a World Watch Monitor.

Iratkozzon fel hírlevelünkre