Koronavírus: szigorú menetrend szerint indul újra az élet

Meghalt 6 idős, krónikus beteg, és 39-cel, 3380-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel.

A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 436-ra emelkedett. 1169-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1775-re csökkent. Az aktív fertőzöttek 59 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 59 százaléka budapesti vagy Pest megyei. Kórházban 658 koronavírusos beteget ápolnak, 49-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 11 084-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 123 258.

Kiemelték: a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed.

Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet és továbbra is elkerüljük a járvány „berobbanását”.

Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is kijárási korlátozás van, vidéken viszont új szabályok léptek életbe. Az egész országban fontos a 1,5 méteres védőtávolság tartása, és az arc eltakarása a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön.
Az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonukat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra látogassák – tették hozzá.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1619 ember) és Pest megyében (459) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (339), Zala (194), Komárom-Esztergom (180), valamint Csongrád megye (114). Békés megyében van a legkevesebb (11) fertőzött Magyarországon.

– A koronavírus-járvány miatt továbbra sem lehet megtartani a hagyatéki eljárásokhoz kapcsolódó tárgyalásokat – mondta Parti Tamás, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökhelyettese csütörtök reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az elnökhelyettes szerint ugyanakkor van egy alternatív megoldás: a hagyatékátadó végzés tervezetét megkaphatják az örökösök, és erre reagálniuk kell 15 napon belül postai úton vagy a elektronikusan.

A lényeg, hogy aki azt szeretné, hogy a közjegyző átadja a hagyatékot, és egyetértés van az örökösök között, akkor ez az ügy most is elintézhető

– tette hozzá. Hangsúlyozta, a hagyatéki eljárás mindig is igényelte az érintettek aktív közreműködését, különösen akkor, ha nem volt végrendelet. Mint fogalmazott, az eljárás eredményes lefolytatása mindenkinek az érdeke, ezért kérhetik azt is, hogy halasszák el a tárgyalást. A hangsúly a kommunikáción van, így még ebben a helyzetben is fel lehet hívni telefonon a közjegyzőt.

MTI

(Kiemelt képünk forrása: koronavirus.gov.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre