Meg akarom érinteni minden magyar szívét – Tihanyi Dániel a Vasárnapnak

„Szükségünk van rád” címmel jelent meg a minden magyar szívének dedikált dal. Tihanyi Dániel zeneszerző elsőként velünk osztotta meg a zeneszám üzenetét. „Szükségünk van egymásra, rád, rám s mindenkire külön-külön is, hogy együtt, számtalan különböző úton járva, de emberségesen és Isteni bizalommal, hittel lelkünkben éljünk és cselekedjünk, minden apró rezdülésünkben. Szükségünk van Istenre és a testvériségre, Mindannyiunkra! Hálás szeretettel tiszteljük és szeressük az életet, a természetet, szüleinket s egymást! – vallja a szerző.

– Hogyan született ez a Magyarországról – sőt Magyarországért szóló gyönyörű ének?

– Tekintettel a helyzetre – ami most nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon nyomást gyakorol mindannyiunkra – szerettem volna írni egy olyan dalt, amely nem csak napjainkban, de hiszem, hogy a mindenapokban is erőt és reményt adhat majd mindenki számára. Miután a szándék megszületett bennem, jött az ihlet. Azt akartam, hogy ne csak az anyaországiaknak, hanem

minden magyar számára üzenjen a dal.

– A határon túli magyarokat jól ismered, hiszen segédkeztél Böjte Csaba testvérnél a Dévai Szent Ferenc alapítvány árva gyermekei között.

– Életem egyik legjobb döntése volt, hogy 2017 októberében elmentem önkénteskedni Dévára, körülbelül egy fél évre. A gyerekeknek kölyökszínházat szerveztem musical formában. Verset és dalt írtam nekik. Közösen táncoltunk, vagy csak egyszerűen vigyáztam rájuk. Csaba testvért kísérve turnéztunk a gyerekekkel külföldön is. De minden közöttük végzett tevékenységnél fontosabb számomra, hogy nagyon-nagyon szeretem őket. Közöttük olyan, mintha a Jóisten tenyerén élnék: minden gondom elszáll akkor.

A gyerekek javarészt „apának” szólítanak. 

Tihanyi Dániel. Fotó: Engyel Gábor Photography

– Mióta foglalkozol intenzíven a zenével?

– A mamám vezetett a zene művelésének útjára. Édesapám pedig mindig támogatott abban, hogy muzsikáljak. Vonzott a színház is. 2008-ban a Komáromi Magyarrock Színházhoz nyertem felvételt. Azóta ott lépek fel énekes színészként.

– Fontosnak tartod, hogy az általad szerzett zeneszámokban a magyarságtudat mellett megjelenjenek a hit dimenziói is?

– Ezek a „dimenziók” ihletnek és motiválnak. Amikor komponálok, zenét írok, igyekszem a hitemet megvallani. Átadom magamat az érzésnek, az adott üzenetnek. Minden erőltetés nélkül, valahogy a belülről megfogant dalok  által szeretnék stabilitást adni az embereknek, azt sugallni számukra, hogy nincsen értékesebb út, mint rábízni az életünket Istenre. „Nincs más út, csak az Isten útja”. A történelmi sebeinkre is ez lehet a gyógyír.

Kell tudnunk újra szeretni, nyitni a másik ember irányába.

Ahogy a Gondviselő újra és újra bízik bennünk, úgy kell nekünk is bizalmat adnunk a körülöttünk élőknek.

Szükségünk van rád – egy minden magyarnak címzett csodálatos ének

– Valahogy úgy kell bizalmat adnunk egymásnak, amilyen nyitottsággal fordulnak feléd a dévai gyerekek, és „apának” szólítanak?

Pontosan. Ez bele van írva az emberi természetünkbe. Olyan, mint egy körforgás:

szépen körbejár a szeretet.

Jó ilyenkor beledőlni a Isten áldó, védő kezébe. Számos ajándékot kaptunk, hogy ebben segítsük egymást. Az új dalommal is ez a célom: érintse meg minden magyar testvérem szívét dinamizmussal és sok szenvedéllyel!

Gável András

A kiemelt képet készítette: Engyel Gábor Photography

További olvasásra ajánlott írásunk:

Európa 2020: Mentsük meg a vén Európát, a megtört nőt!

Iratkozzon fel hírlevelünkre