Illegális bevándorlás – lefoglalták az Alan Kurdi civil hajót az olasz hatóságok

A Sea-Eye német nem kormányzati szervezet Alan Kurdi nevű hajóját foglalták le az olasz hatóságok a palermói kikötőben - közölte szerdára virradóra az ANSA olasz hírügynökség.

A hatóságok a hajó legénységét és utasait veszélyeztető – közelebbről meg nem nevezett – műszaki és működési szabálytalanságokkal indokolták az intézkedést. A tájékoztatás szerint a szabálytalanságok orvoslásáig a hajó hatósági őrizet alatt kikötve marad.

Az Alan Kurdi április elején Líbia partjai előtt 146 migránst vett fedélzetére, akiket annak dacára Olaszországba vitt, hogy a római kormány április 7-én a járványhelyzet miatt elrendelte a kikötők lezárását.     A koronavírus járványa miatt az embereket egy komphajón helyezték el a kéthetes karantén idejére. Az illegális bevándorlók időközben már partra szállhattak. A civil hajó 17 fős legénységével a hétvégén köthetett ki a szicíliai Palermóban, ahol a parti őrség szakemberei átvizsgálták.

 

(MTI)

A Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) felvételén Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlókat vesznek fel gumicsónakból a szervezet Alan Kurdi hajójára a líbiai partok közelében 2019. július 5-én. MTI/EPA/SEA-EYE/Fabian Heinz

Iratkozzon fel hírlevelünkre