Amikor nem lehet hallgatni…

Nagyon gyenge lábakon áll a hite, esetleg politikai függősége vált vallási fanatizmussá annak, aki a Népszava Krisztust ábrázoló karikatúrájában a kereszténység, a keresztény Európa és Magyarország elleni fenyegetést lát – véli a Magyar Hang főmunkatársa. Mi viszont, akik petíció formájában nevünket is adtuk nemtetszésünk kifejezéséhez, úgy látjuk: egy hívő keresztény mindezt nem tűrheti szó nélkül, és vannak pillanatok, amikor az imádság mellett a harcot is fel kell vennünk. Nem erőszakkal, nem fegyverrel, hanem szóval és törvényes tettekkel.

Sokakban komoly felháborodást keltett a Népszava napokban megjelent karikatúrája, mely a keresztre feszített Krisztust ábrázolja, aki előtt Müller Cecília országos tiszti főorvos áll, és azt mondja: „Alapbetegsége függőséget okozott”. Bár számomra az lenne a természetes, hogy minden jó érzésű keresztény és nem keresztény ember első reakciója a felháborodás – de ez sajnos nem így van.

Naivan azt hittem, hogy a 21. században, a modern Európa szívében már nem figurázzuk ki a többi ember legbensőbb érzéseit. Mert a hit a legbensőbb és a legfontosabb érzések közé tartozik. Sőt, több annál. Erőt adó, formáló, megváltó isteni ajándék. Kereszténységünk pedig nem egy tegnap született ezoterikus misung, hanem több mint ezer évre visszanyúló örökségünk. Ezt tiporta lábbal Pápai Gábor karikatúrájával és a Népszava azzal, hogy lehetőséget adott a megjelenésre.

Számomra döbbenet, hogy egyesek szerint ez a karikatúra nem felháborító. Szerető Szabolcs, a Magyar Hang főmunkatársa hétfői véleménycikkében egyenesen úgy fogalmaz: „Nagyon gyenge lábakon állhat annak a hite, aki egy ilyen karikatúrában a kereszténység, a keresztény Európa és Magyarország elleni fenyegetést lát. Vagy a politikai függősége válik egyfajta vallási fanatizmussá”. Tévedsz, kedves Szabolcs! A hitünk nagyon is erős alapokon áll, éppen ezért érezzük, hogy

nem szabad csendben maradnunk. Most nem.

Mert a kereszten szenvedő Krisztust gúny tárgyává tenni vagy sunyi módon felhasználni az olvasottság növelésére egyszerűen minősíthetetlen cselekedet. Aki pedig még mindig nem érti, miért fájdalmas ezt látni sokunknak, az próbálja megközelíteni mindezt hazánk patrónája, Szűz Mária oldaláról! Próbáljon belegondolni abba a fájdalomba, amit édesanyaként ő érezhetett, miközben kínok kínjai közt látta szenvedni saját Fiát a kereszten. Így már nem is olyan vicces, ugye? Szóval nincs ebben semmi politikai függőségből kialakult vallási fanatizmus. Csupán tisztánlátás és tisztelet a Szentháromság és Szűz Mária felé.

Szerető Szabolcs szavai szerint – aki azt állítja, hogy ízlésétől távol áll a rajz, mégis teljes írásában azt védi – a kereszténység központi alakját és történését csak nagyon indokolt esetben szerencsés ironikus, profán üzenet hordozójává tenni. A mostani járványügyi fejleményeket és a „sajátos elemekkel tarkított kormányzati tájékoztatást” – úgy tűnik – indokolt esetnek véli. Mert ugye ha egyetlen ponton is szidni lehet a kormányt, akkor arra liberáliséknál és posztkommunistáéknál „a cél szentesíti az eszközt alapon” Krisztus szenvedése is felhasználható. Ma Magyarországon véleményszabadság van, a kabinetet kritizálni lehet (aki ezt cáfolja, legyen elég bizonyíték számára az, hogy az egykori pártlap, a Népszava még ma is él és virul), de az lenne a helyénvaló, ha ezt mindenki a másik hitének tiszteletben tartásával tenné.

Éppen erről szól az a petíció, amit a Vasárnap.hu és a CitizenGO kezdeményezett, s amit már közel húszezren írtak alá. A KDNP-s Vejkey Imre pedig pert indít a karikatúra miatt. Teljesen jogosan. A Magyar Hang főmunkatársának azon próbálkozása, melyben igyekszik összemosni a perindítást (vagyis az igazságszolgáltatás teljesen jogos igénybevételét) a szélsőséges iszlamista szervezetek újságírókat ért fenyegetéseivel, életük kioltásával, egyszerűen érthetetlen, túlzó és bugyuta erőlködés, ócska hangulatkeltés. A mi fegyvereink a 21. századi keresztény Európában nem az emberi életeket kioltó gépkarabélyok vagy a tömegben elrejtett bombák, hanem a Krisztusért és a kereszténységért való leghatározottabb kiállás – erőszak nélkül.

 

Mizsei Bernadett

Együtt fogjuk megállítani a baloldali sajtó kereszténygyalázását!

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.com.

Iratkozzon fel hírlevelünkre